Tényleg az informatikusok keresnek a legjobban?

Educatio, bérezés, felsőoktatás, videó
Vágólapra másolva!
A felsőoktatási intézményekben tanuló diákok kezdőbérre vonatkozó igényei az elmúlt években sokszor messze álltak a valóságtól. Azonban a trend megfordulni látszik, mert a Educatio oktatási kiállításon megkérdezett hallgatók többsége tisztában van azzal, hogy mik a piaci viszonyok, illetve mekkora kezdőfizetésre számíthat frissdiplomásként. Természetesen mindig vannak optimisták, de a legnépszerűbb szakok hallgatói reálisan látják a jövőt.
Vágólapra másolva!

Január 18. és 20. között rendezik meg az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást Budapesten. A rendezvényt már 18. alkalommal tartják meg, ami azt jelenti, hogy sikeres mind az iskolák, mind a hallgatók körében.

Az Educatio célja, hogy a jövőbeli hallgatók személyesen feltegyék a kérdéseiket az intézmények képviselőinek, akik – a tanárok mellett – maguk is az adott főiskola/egyetem hallgatói. Ez azért fontos dolog, mert

egy középiskolás tanuló valószínűleg jobban elhiszi a hallottakat egy hozzá korban közel álló diáktársától,

mint a honlapokon, szórólapokon vagy nyílt napokon előkerülő számokat.

Érdeklődők a Mercedes-Benz Hungária standjánál a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Origo munkatársa most annak járt utána az Educatio helyszínén, hogy a helyszínen diáktársaiknak segítő hallgatók mennyire vannak képben az aktuális piaci viszonyokról, és a kezdőfizetések nagyságáról.

Reális fizetést tippelnek a diákok

Helyszínen riportunkban kifejezetten a legnépszerűbb alapszakok hallgatóira voltunk kíváncsiak. De melyek ezek az alapszakok?

Tavaly az Eduline rangsora szerint a legképszerűbb alapszak a gazdálkodás és menedzsment volt, ezt 3827-en jelölték meg az első helyen,

de több mint 8000 diáknál szerepelt a szak valamilyen formában a jelentkezési lapon.

Ezt követte a mérnökinformatikus és az óvodapedagógus alapszak, de 3000-nél többen rakták első helyre az ápolás és betegellátás képzést is.

Volt, amit sokan jelöltek be, de kevesebben választották elsőként Forrás: Origo, Eduline

A fenti lista alapján három csoportra bontottuk a hallgatókat:

  • informatikai és mérnöki
  • gazdasági
  • egészségügyi/pedagógus

Mit gondolnak a gazdasági irányultság hallgatói a kezdőbérekről?

A gazdálkodás és menedzsment szakon a diákok bruttó 200-220 ezer forintos kezdővel számolnak,

de mindenképp kettessel kezdődő hat számjegyű összeget vizionálnak.

Természetesen ennél magasabban is lehet kezdeni, volt olyan, aki tapasztalt 300-400 ezres bruttó kezdőbért is.

A kereskedelem és marketing alapszak frissdiplomásainak béreit nettó 200-210 ezer forintra (bruttó 270 ezer forintra) lőtték be többen is.

A turizmus-vendéglátásnál a bruttó 190-200 ezer forintos becslések jól tükrözik a piaci viszonyokat, de a Sopron környéki 250-300 ezer forint bruttó is reális a jelenlegi gazdasági környezetben.

Tényleg az informatikusok keresnek a legjobban?

A legnagyobb szórás talán a mérnökinformatikus alapszaknál látható. A hallgatók többségében nettó 300 ezer, bruttó 380-400 ezer forintos kezdőbérről számolt be.

Bár ezek a számok a 2016-os átlagbérek felett vannak, a fokozódó munkaerőhiány miatt, ezeket az igényeket sem lehet földtől elrugaszkodottnak tekinteni.

A programtervező informatikusok különböző számokat mondtak, a pécsi és a debreceni egyetem egy hallgatója szerint a kezdőbér bruttó 260-280 körül reális, míg a SZTE képviselője már 350-360 ezer forintról beszélt.

A gazdasági informatikus szakirányon a BGE Pénzügyi és Számviteli Karának képviselője volt az egyetlen, aki eléggé túllőtte az országos átlagot, ő nettó 400 ezres kezdőt mondott be a náluk végzett hallgatókra.

A többség elég tág intervallumot jelölt meg itt, de kezdőfizetésként az országos átlagot, azaz a bruttó 300-320 ezer forintot saccolták.

A legnépszerűbb szakokról kikerülő hallgatók fizetései Forrás: Origo, Felvi

A gépészmérnök hallgatók közül sokan említették a területfüggőséget, tehát nem mindegy az, hogy valaki a fővárosban vagy vidéken helyezkedik el. Északkelet-Magyarországon bruttó 350 ezres fizetést tartanak reálisnak, ami közel esik az országos átlaghoz.

Ezen az alapszakon az általunk megkérdezett diákok közül többen is nettó 200-220 ezer forintos kezdőfizetésre számítanak.

Mennyi pénzre számítanak a pedagógus pályát választók?

Az óvodapedagógusok bruttó 180-190 ezer forintos kezdőfizetésről számoltak be.

A legegybehangzóbb számok a pszichológia alapszakról érkeztek, bruttó 250 ezer forintra lőtte be mindenki az induló fizetést.

Az ápolás és betegellátás bérek a közalkalmazotti bértábla szerint működnek. Ez hasonló fizetést eredményez az ápolóknál, a mentősöknél, a gyógytornásznál, a dietetikusnál és szülésznőknél is.

A nettó 150-160 ezer forintos bér (bruttó 220 ezer) pótlékokkal és szakmai tapasztalattal 200-250 forint köré növekedhet.

A gyógypedagógusok 200 ezer forintos bruttó kezdőbérekről számoltak be.

A kijózanító valóság

Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt évekkel ellentétben, a hallgatók reálisan látják a kezdőfizetésük nagyságát,

hiszen azok a piaci átlaggal azonos szinten mozognak, sőt néha alá is lőnek annak.

Természetesen sok tényező befolyásolja a kezdőbéreket. Például nem mindegy, hogy egy adott szak hallgatója melyik felsőoktatási intézményben szerez diplomát, milyen eredménnyel végez, milyen tudással, szakmai tapasztalattal és kommunikációs készséggel rendelkezik, illetve melyik céghez veszik fel.

Az idei kiállításon népszerűek voltak a VR-szemüvegek Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A magyar nettó bérek az elmúlt tíz évben 60 százalékkal nőttek, és ezzel a hallgatók is tisztában vannak.

A magyar bruttó átlagbér novemberben átlépte a bruttó 300 ezer forintot.

Ez nettóban átlagosan 214 800 forint volt a legfrissebb rendelkezésre álló, azaz a 2017. novemberi adatok szerint.

Folyamatos az emelkedés Forrás: Origo, KSH

A Központi Statisztikai Hivatal adatait azonban érdemes gazdasági ág szerint szétbontani. A lenti táblázatból is jól látható, hogy a legjobban fizető ágazatok nettó átlagbéreit leszámítva, minden terület fizetései kisebbek nettó 260 ezer forintnál.

2016-os fizetési adatok ágazatonkénti bontásban Forrás: Origo, KSH

Bár a végleges 2017-es adatok a táblázatban szereplőnél vélhetően 10-12 százalékkal nagyobbak lesznek, kijelenthető, hogy

a megjelölt kezdő bérigények az esetek többségében fedik a valóságot.

A nettó adatokat a HRportál 2018-as bérkalkulátora segítségével számoltuk ki a bruttó összegekből. Semmilyen kedvezményt vagy családi támogatást nem vettünk figyelembe.