Magasabb uniós vámok jöhetnek egyes amerikai termékekre

2018.02.21. 20:33

Már egy ideje készül az Európai Bizottság arra, hogy hasonló ellenintézkedéseket tegyen az Egyesült Államokkal szemben, ha európai uniós cégeket is sújtanak Washington vámemelései – idézi az az MTI a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap cikkét.

A lap értesülése szerint, Brüsszel napokon belül egy sor tengerentúli termék vámjának emelésével válaszolhat, ha az amerikai védővámok EU-s cégeket is érintenek.

Célkeresztben a motor és whisky

A válaszintézkedéseket úgy tervezték meg, hogy azok érintsék az elnöki politikát támogatók választási körzeteit. Így például emelnék a Harley-Davidson motorkerékpárok vámját, mert a gyártó székhelye Wisconsin államban van, ahonnan a képviselőház republikánus elnöke, Paul Ryan bekerült a törvényhozásba. 

A legendás gyártó termékei is magasabb vám kerülhet egyes az EU-banForrás: Zirig Árpád

Brüsszel listáján a bourbon whisky is szerepel, mert Tennessee mellett Kentucky államban is készítik, amelynek egyik szenátora Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője.

Számos további mezőgazdasági termék vámját is emelnék, például a Kaliforniából származó narancslét is drágábban lehetne behozni az EU-ba.

A listát még a legutóbbi nagy európai-amerikai kereskedelmi konfliktus idején, George W. Bush elnöksége alatt készítették, és azóta frissítették – írja német lap, megemlítve, hogy a tervezett európai intézkedések megfelelnek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak.

Japánt is érinthetik a további rendelkezések

Emlékezetes, hogy idén januárban született meg az a rendelet, amely importkorlátozó lépésként, emelte a napelemek és a nagyteljesítményű mosógépek vámját. Ez elsősorban Kínának és Dél-Koreának fájdalmas lépés.

Amerikai lapok szerint, a külföldi acélra és alumíniumra szintén magasabb vámot vezethetnek be a jövőben.

Az amerikai fémipari védővámok nagy vesztese Japán lehet (illusztráció)Forrás: Origo

Ez azonban különösen az erős és magas minőséget produkáló japán fémipart érintené kedvezőtlenül.

Japán az USA egyik hagyományos szövetségese, és a korlátozás hatással lehet a két ország viszonyára. A fémipari termékeket sújtó magasabb vámok hírére a japán oldalról megszólalók kiemelték, hogy szerintük indokolatlan a tervezett amerikai rendelkezés. Az illetékes japán minisztérium egyik tisztviselője szerint, az onnan származó termékek semmilyen, munkahelyük elvesztésével járó kockázatot nem hordoznak az amerikai állampolgárok számára. A Japán Vas és Acél Szövetség elnöke a Reutersnek adott nyilatkozatában pedig megemlítette, hogy az ilyen jellegű rendelkezések valószínűleg a szabadkereskedelem elvét is sértenék.