Óriásit ugrott a lakásépítések száma tavaly

EMBERI LAKHELY építkezés ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA hegy Lakóépület TÁJ társasház város városkép
Budapest, 2017. március 16. Modern társasházi lakások épülnek a főváros XI. kerületében, a Madárhegy városrészben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 14 ezer lakás épült Magyarországon, ami óriási emelkedés a 2016-os évhez képest, amikor 10 ezer volt ez a szám. Ráadásul ez úgy történt, hogy Budapesten csökkenést mértek, de idén a kiadott engedélyeknek számából arra lehet következtetni, hogy még jobb év következik.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2017-es évre vonatkozó lakásépítési adatokat. Ebből az derül ki, hogy a magyar lakásépítések jelentősen nőttek tavaly.

Az elmúlt évben 14 389 új lakás épült,

4395 darabbal, azaz 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél.

Modern társasházi lakások épülnek a főváros XI. kerületében, a Madárhegy városrészben Forrás: MTI/Jászai Csaba

A tavalyi negyedik negyedévben 6408 lakás készült el, 35,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál és több, mint kétszerese a harmadik negyedévi 2977-nek.

A tavaly átadott összes lakás 44,5 százaléka a negyedik negyedévre lett kész.

Budapesten 2761 lakást vettek használatba, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban, de az építési engedélyek száma 56,3 százalékkal emelkedett.

A használatba vett lakások száma

  • 50,7 százalékkal nőtt a megyei jogú városokban,
  • 69,2 százalékkal a többi városban és
  • 64,8 százalékkal a községekben.
Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az engedélyezett és bejelentett lakásépítések száma

  • a megyei jogú városokban 9,0 százalékkal csökkent,
  • a többi városban 9,2 százalékkal,
  • a községekben 26,6 százalékkal nőtt.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel 100 négyzetméterre nőtt.

A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta.

Az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

Ez az arány Budapesten 10 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint az emelkedés megfelel a piac várakozásainak. Az elemző szerint az új lakások népszerűsége abból is látszik,

hogy 70 százalékkal megnőtt az érdeklődés.

Balogh László kiemeli azt is, hogy még több lakást adtak volna át, de a munkaerőhiány fékezi a piacot. Az ingatlan.com előrejelzése szerint 2018-ban várhatóan a tavalyi forgatókönyvnek
megfelelően tovább emelkedhet az átadott új lakások száma,