Egyre kijjebb és egyre kisebb lakásokba költözünk

2018.03.06. 11:11

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az emberek ingatlanvásárláskor egyre inkább "az olcsót", keresik, reakcióként az elmúlt évek ingatlanár-emelkedésére. A KSH szerint ez az oka a kistelepülések megélénkülő forgalmának is. De mit tapasztalnak most Budapesten az ingatlanközvetítő szakemberek? Mi jelent kiutat a vevőknek a magas árak elől?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból már régóta láthatjuk, hogy tolódik a megvásárolt lakások összetétele az olcsóbbak felé. A statisztikai hivatal szerint ez elsősorban a kistelepülések forgalmát növeli, és erre a Balla ingatlan a legutóbbi negyedéves jelentésükben külön felhívta a figyelmet. Kiderült, hogy

az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 2,8 százalékkal lett magasabb, mint 2016-ban volt.

A KSH szerint a bázisidőszakra jellemzőnél alacsonyabb minőségi összetétel azt jelzi, hogy élénkülni kezdett a kistelepülések ingatlanpiaca. Továbbá a lakáspiaci forgalom összetételét 2015 I. negyedéve óta csökkenő trend jellemzi.

Mindezek alapján feltételezhető, hogy akár Budapesten belül, illetve a főváros és az agglomeráció viszonylatában is megfigyelhető az, hogy az emberek kijjebb, kisebb, esetleg rosszabb adottságú lakásokba költöznek, amelyek már tulajdonképpen egy alacsonyabb színvonalat képviselnek. Kérdés tehát, hogy mit tapasztalnak az ingatlanközvetítő szakemberek?

Újra cél az agglomeráció

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre inkább jellemző, hogy az érdeklődőknek el kell hagyniuk bizonyos paramétereket az igényeik közül az ingatlanvásárlási folyamat során. Az első ilyen paraméter az elhelyezkedés, hiszen ugyanazért a pénzért lényegesen jobb minőséget kapnak Budapest határán túl, mint a fővárosban. A szakértő szerint egyértelműen érezhető, hogy az emberek a túl magas árak miatt kiszorulnak a külső kerületekbe, illetve az agglomerációba.

Rácz Gyula László megjegyezte, hogy az érdeklődők gyakran azt mondják, hogy egyszerűen nem tudnak már több pénzt előteremteni, és ott kell venniük lakást, ahol még meg tudják fizetni.

Palotai Emese is, a Balla Ingatlan Észak és Bel-Budai irodájának értékesítési vezetője szerint, jelenleg még nem különösebben nagy mértékű a kiáramlás a fővárosból, de az határozottan megfigyelhető, hogy kifelé, és az olcsóbb ingatlanok vásárlása irányába tartanak az emberek. Nem mindegy ugyanis, hogy Budapesten egy lakást, vagy egy agglomerációs településen egy családi házat vásárolhat a pénzéért a vevő. Amiért ugyan be kell vállalnia a hosszabb utazást, de ezt sokan megteszik.

illusztrációForrás: MTI/Jászai Csaba

Ez azt jelenti, hogy az árak is közrejátszhatnak abban, hogy az agglomeráció az elmúlt egy-két évben "elindult" - vélekedett a szakértő. Úgy látja, hogy a folyamat azonban még nem annyira jelentős, mint évekkel korábban, az előző agglomerációs robbanásnál. Észak és nyugat felé olyan településeket céloznak meg a vevők, mint Budakeszi, Telki, Budajenő, Nagykovácsi, míg délkelet felé Vecsés vagy Gyál lehet a célpont.

A panelek közül is az egyre olcsóbbakat keresik

Nem csak az agglomerációt fedezhetőek fel újra a vevők, hanem az olcsóbb budapesti városrészeket, így például a III. kerület esetében Békásmegyert is, mely nagyot fejlődött az utóbbi években. Óbudán jelenleg ez a legolcsóbb lakótelep, és érezhetően megnőtt iránta az érdeklődés az utóbbi időben. Az árak mellett olyan előnyei miatt is vonzó az emberek számára, mint a Római-part közelsége, a piac jelenléte, az új játszóterek, valamint a jó közlekedés, hiszen ott jár a HÉV.

Az alacsonyabb árak magyarázták egyébként a panelek eddigi felkapottságát is, mely jelenleg is a legelérhetőbb lakástípusnak számít.

Viszont, ami iránt nagy a kereslet, annak az ára felmegy, így aztán a lakótelepek közül is egyre inkább a kijjebb találhatókat keresik - jelezte Rácz Gyula. Hiszen, míg Kispesten 20 millió forint körül kaphatunk egy átlagos állapotú és méretű panellakást, addig a rosszabb hírű és a központtól távolabb lévő Havanna lakótelepen akár 17 millió forintért is.

illusztrációForrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

Mindezek mellett pedig az is jellemző, hogy az emberek keresik a kisméretű lakásokat. Jóval könnyebb eladni egy megfelelő áron kínált kislakást, mint egy jó paraméterekkel rendelkező, jól árazott nagyot, hangsúlyozta Palotai Emese. Megfigyelései szerint egy-egy nagyobb lakásnál az érdeklődők száma töredéke annak, mint amivel az ingatlanközvetítők a kis lakások eladásánál találkoznak.

Összességében tehát elmondható, hogy mára az árak olyan szintre emelkedtek, ami miatt az emberek kénytelen engedni az igényeikből. Ez pedig alapvetően azt jelenti, hogy a központtól távolabb költöznek, legyen szó agglomerációs családi házról vagy olcsóbbnak számító budapesti lakótelepről, de nem véletlenül nagy a kisméretű lakások népszerűsége sem.