Az ország, ahol drónokkal vigyáznak a távvezetékekre

drón
A hybrid drone, a mix between helicopter and airplane can be seen participating in the "Dronemasters Dronathon" in Berlin, Germany, 3 September 2017. Photo: Maurizio Gambarini/dpa
Vágólapra másolva!
Drónokat állított rendszerbe a nemzeti villamos energia szolgáltató vállalat az egyik országban azért, hogy segítségükkel felügyelje az ellátó-hálózatot és az energetikai infrastruktúrát.
Vágólapra másolva!

Az ország egyik legfontosabb exportcikke a megtermelt villamos energia, amelyből a szomszédos államok bőven vásárolnak. A több mint egy évtizede még fegyveres felkeléstől és polgárháborús állapotoktól sújtott államban most nyugalom van, a gazdaság egészséges ütemben fejlődik, és a térség legjobb mutatószámait produkálja – igaz, a környékbeli államok többsége szegény országnak tekinthető.

Szavazzon!

Ön szerint hol található ez az ország?

A szóban forgó állam nem más, mint a nyugat-afrikai Elefántcsontpart. Ahogy az Origo megírta, Elefántcsontpart a térség egyik legígéretesebb országának számít, melynek gazdaságán sokat húz, hogy a szomszédos államok innen veszik a villamos energia egy részét. Az ottani döntéshozók – számol be arról az Africanews – a legkorszerűbb technológiákat is bevetik azért, hogy hatékonyabban menedzseljék az energiahálózatot.

Drónokkal oldják meg a villamos energia hálózat távfelügyeletét Elefántcsontparton (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini

Sok a baj a növényekkel

Elefántcsontpart de facto fővárosában, az ország pénzügyi és üzleti központjában, Abidjanban létesít drónakadémiát a francia-afrikai érdekeltségű Eranove csoport. Ennek célja, hogy kiképezzenek 20 olyan drónkezelőt, akik eszközeik segítségével, sajátos távfelügyelettel ellenőrzik a villamos energia hálózatot.

Nehéz egyszerre felügyelni minden szakaszt – mondja Benjamin Mathon, az akadémia egyik oktatója.

Ezért Elefántcsontparton korszerű megoldáshoz nyúlnak. A drónjárművek közvetítette képeket a jövőben mesterséges intelligencia fogja elemezni, amely képes lesz azonosítani minden elképzelhető hibát, kábelszakadást. Mindazokat a problémákat, melyek veszélyeztetik az ellátást, és az ország Ghánába, Togóba, Beninbe, Maliba irányuló energiaexportját.

Más szektorokban is hasznos lehet

Az érzékeny műszerekkel és szenzorokkal felszerelt drónok nem csak képeket, hanem

adatokat is képesek gyűjteni, hogy azokat a központi rendszer elemezze.

A drónakadémián azt mondják, a megoldás más szektorokban, például

a bányászatban vagy a mezőgazdaságban is használható.

Elefántcsontpart villamos energia termelése a vízenergiára támaszkodik Forrás: AFP/Sia Kambou

Így nyitottak arra, hogy más vállalatok számára is tartsanak felkészítéseket a drónok használatáról.

Elefántcsontpart a polgárháború 2011-es lezárása óta rengeteg pénzt költött energiaellátó hálózatára. A kormányzat további jelentős ráfordításokat tervez: 2030-ig még 16 milliárd eurót, azaz közel ötezer milliárd forintot szánnak annak fejlesztésére.