Másfél milliárd dollárból kutatják ezt a technológiát

sanghaji, sencseni tőzsde
(180102) -- HANGZHOU, Jan. 2, 2018 (Xinhua) -- An investor is seen at a stock market in Hangzhou, capital of east China's Zhejiang Province, Jan. 2, 2018. Chinese stocks started 2018 on a strong note, with both key indices rising more than 1 percent on the first trading day. The benchmark Shanghai Composite Index went up 1.24 percent to close at 3,348.33, and the Shenzhen Component Index closed 1.25 percent higher at 11,178.05. (Xinhua/Long Wei) (dhf)
Vágólapra másolva!
Kínában, Hangcsou város Blockchain Ipari Parkjában kezdi meg működését az a kutatási és befektetési alap, melynek keretében a technológia hosszú távú alkalmazási lehetőségeit vizsgálják majd. A település az egyik legfontosabb technológiai központ az országban, innen indult Jack Ma mára óriásivá nőtt vállalatcsoportja, az Alibaba is.
Vágólapra másolva!

Hatalmas értékű, a blockchain technológiákkal foglalkozó alap elindítását jelentették be Kínában – írja az Asia Times.

Több résztvevős projekt

A kutatási alapot az egyik stratégiai kutatóintézet, továbbá a helyi önkormányzat és a Hangcsou városában működő technológiai parkot építő Future Sci-Tech City részvételével indították útjára.

Hangzhou városa az egyik legfontosabb kínai kereskedelmi és technológiai központtá nőtte ki magát Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Long Wei

A projekt hatalmas értékű,

mintegy 1,5 milliárd dollár, azaz közel 400 milliárd forintos.

Közel harmadát a térségi önkormányzat forrásai adták.

Hangcsou városa Sanghajtól mintegy 175 kilométerre, dél-nyugati irányban található, és az egyik legfontosabb kínai technológiai központtá vált. Ez főként annak a gigantikus projektnek köszönhető, amelyet Future Sci-Tech City néven fejlesztenek, és amelynek az a célja, hogy „nemzetközi színvonalú innovációs ökoszisztémát" biztosítson a helyi vállalkozásoknak.

A projekt részeként épült meg a hatalmas kutatási alap működésének mostantól otthont adó Blockchain Ipari Park is.

Az ipari park és a kutatási projekt is a mostani bejelentéssel egyidejűleg kezdi meg működését illetve indul el.

Nem képviselhet meghatározott csoportokat

A blockchain-technológiai bejelentés azért is figyelemre méltó, mert alig egy hónapja egy, a kínai kormányzathoz köthető befektetési ügynökség, a China Investment Association, szintén egy, a technológiával foglalkozó kutatási és befektetési központ létrehozását jelentette be, ugyancsak Hangcsou városában.

Ezt a projektet nem sokkal később leállították Pekingből.

Ennek magyarázata az volt, hogy az érvényes irányelvekkel ellentétes egyes társadalmi csoportoknak képviselete ilyen jellegű szervezeti felállásban.

Az Alibaba sikertörténete is Hangzhou-ban indult Forrás: Imaginechina/Xu hui - Imaginechina/Xu Hui

Nem tisztázott, ez alatt pontosan mit kell érteni, az mindenesetre biztos, hogy ez a befektető „nemzeti társadalmi szervezetként" nyilvántartott a Polgári Ügyek Minisztériumában. Így vélhetően azzal sértett volna szabályt, ha alárendelt szervezetet hozott volna céljai érdekében létre – ugyanakkor nem tisztázott, ennek tükrében hogyan kaphatott engedélyt a most induló, hasonló felállásban működő befektetési alap, amely mindenesetre elstartolhatott az Alibaba szülővárosában – Jack Ma cége jelenleg is a Future Sci-Tech City stratégiai partnere.