Ez most a legmenőbb módja az IKEA-bútor összeszerelésének

IKEA embléma
The logo of IKEA is pictured outside Europe's biggest Ikea store in Kungens Kurva, south-west of Stockholm on March 30, 2016. Ikea founder Ingvar Kamprad, who built a global business empire with revolutionary flat-pack furniture and dallied with Nazism in his youth, turned 90 today. / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Megtörtént, ami korábban soha: tudósok olyan robotokat építettek, melyek képesek lehetnek megverni az embereket bizonyos, némi kézügyességet kívánó feladatokban. A tesztfeladat pedig az volt, ami afféle kontinenseken átívelő népi szabadidős foglalkozásként, sokaknak sok örömet, de sok bosszúságot is okoz: egy IKEA-bútor összeszerelése.
Vágólapra másolva!

Bár a mesterséges intelligencia képes megverni az embert, például társasjátékokban, a bonyolult kézmozdulatokat igénylő feladatokban még mindig kétségtelen a humán fölény. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, ez mostantól megváltozik.

Széképítő robotok jelezhetik a jövő kezdetét

A Science arról számol be, tudósoknak sikerült megépíteni olyan robotokat, melyek lényegében annyi idő alatt szerelnek össze egy IKEA-bútort, mint egy ügyesebb kezű vásárló. Ehhez persze rögtön hozzá kell tenni,

a tesztbútor nem egy bonyolult szekrénysor, hanem egy egyszerű darabnak tekinthető szék volt.

Robotkar (illusztráció) Forrás: Origo

Ez az eredmény mégis fontos mérföldkő lehet a mesterséges intelligencia és a robottechnológiák fejlődéstörténetében. Eddig ugyanis nem sikerült olyan megoldással előrukkolni, melyben a mesterséges intelligencia sikerrel birkózott volna meg a látás (észlelés), a végtag-koordináció és az erőkifejtés mértékének összehangolásában.

Ez azonban mostantól múlt idő. A most tesztelt robotokat egyszerű, a kiskereskedelemben is kapható 3D-s kamerákkal és néhány más érzékelővel szerelték fel, és azok sikeresen végrehajtották a feladatot.

Gondos tervezés előzte meg az alkotást

A robotok első IKEA-mesterművűket alapos előkészítés eredményeként hozták létre. Először lefotózták a szék minden egyes elemét, majd egy algoritmus kiszámolta, milyen erőt kell kifejteni a robotkaroknak ahhoz, hogy az elemeket sérülésmentesen mozgassák, a csapokat a helyükre illesszék.

A robotok kicsivel több mint 20 perc alatt végeztek a szék összerakásával.

Ebből 11 perc 21 másodpercet fordítottak a tervezésre, és 8 perc 55 másodpercet a tényleges összeszerelési munkára.

Sikeresen vizsgázott az IKEA-széket összeszerelő két robot Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A kutatók pedig elmondták: a robotok szintideje alig 50 másodperccel marad csak el a kísérletet lefolytató tudós fők idejétől. Hozzátették, hogy a robotokba ugyan előzetesen be kellett programozni a végrehajtandó lépések sorrendjét, de úgy vélik, a későbbi fejlesztésekkel eljuthatnak oda, hogy erre sem lesz szükség. A mesterséges intelligencia pedig távfelügyelettel vagy akár a használati útmutató előzetes beolvasásával és értelmezésével, önállóan hajtja majd végre a feladatot.

A videó alább tekinthető meg (eredeti nyelven):