Jön az új 50 forintos

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 2018. május 25-én új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is. A különleges forgalmi pénz 2 millió példányban kerül forgalomba, közülük 12 000 érme díszcsomagolt első napi veretként, míg az emlékérmék 5-5 ezer példányban verhetőek.
Vágólapra másolva!

A kibocsátásra kerülő 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a Családok éve program logója szerepel, központjában stilizált családábrázolással. A logót körbeveszi a MAGYARORSZÁG felső félkörirat, illetve a 2018-as verési évszám, melyek a Családok éve programot térben és időben elhelyezik.

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte.

50 forintos emlékérme Forrás: Origo

Az új 50 forintos forgalmi érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során is találkozhat majd. Forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő Zrt. Budapest, V. ker. Báthory u. 7. sz. alatti érmeboltjában névértéken juthatnak hozzá. Az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata 2 millió példányban készül. A kibocsátást követő három hónapban az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1.) – korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében is biztosítja az érméhez való hozzájutást.

A Családok éve program jelentőségére tekintettel az MNB 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát az új forgalmi érme emlékváltozattal egy időben.

Az emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a figyelemfelhívás, a család, mint alapvető érték elismerése. Az emlékérméket Endrődy Zoltán ötvös iparművész tervezte. Mindkét emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.

50 forintos emlékérme Forrás: Origo

Az emlékérmék előlapján a Családok éve program kiegészítő arculati elemei, az építőkockák jelennek meg stilizált szívalakba rendezve, ezzel mintegy a családot összefogó erőt jelképezik.

A modern, játékos megfogalmazású érmék előlapján találhatóak a kötelező érmeképi elemek, a felső köriratban a 10 000, illetve a 2000 Ft értékjelzés, alsó köriratban a Magyarország felirat, az érme középvonalán bal oldalon a 2018-as verési évszám, jobb oldalon a BP. verdejel.

50 forintos emlékérme Forrás: MNB

Az emlékérmék értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a Családok éve ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2018. május 25-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.