Varga: Átrendeződik a munkaerőpiac

hell energy, gyártás, szikszó
A beruházás 5 milliárd forintba kerül és 70 új munkahelyet teremt
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből kiderült, hogy a február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 445 ezer volt, 67 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,5 százalékponttal 68,8 százalékra emelkedett. Varga Mihály pénzügyminiszter hozzátette, hogy miközben tovább bővült a foglalkoztatás, a külföldön, illetve a közfoglalkoztatásban dolgozók létszáma csökkent.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatási ráta az előző gördülő három hónaphoz, az első negyedévi időszakhoz képest 0,1 százalékponttal, a foglalkoztatottak száma 10 ezerrel emelkedett. A foglalkoztatottak számának növekedése annak is köszönhető, hogy

32 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, valamint a munkaerőpiacon megjelent 35 ezer friss, aktív dolgozó.

Az aktív népesség aránya egy év alatt 1,0 százalékponttal 71,6 százalékosra emelkedett a 15-64 éves korosztályban, miközben a korcsoport lélekszáma 52 ezerrel, 0,8 százalékkal csökkent. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 128 ezerrel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 46 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 15 ezerrel csökkent.

Varga Mihály pénzügyminiszter arra számít, hogy ez a kedvező irányú tendencia részben a hatéves bérmegállapodásnak és a folytatódó lakásépítéseknek köszönhetően a jövőben is fennmarad.

Példaként említette a 2016 novemberében aláírt hatéves bérmegállapodást és a 2013 óta működő munkahelyvédelmi akciót, amelynek az is köszönhető, hogy Magyarországon a 15-24 éves korosztályban az uniós átlag alatti, 9,6 százalékos a munkanélküliség.

Illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

A legjobb munkavállalási korúnak mondott 25-54 évesek foglalkoztatási rátája 1,1 százalékponttal, 84,1 százalékra, az 55-64 éves foglalkoztatottaké 3 százalékponttal, 53,3 százalékra nőtt. A 15-64 éves férfiak körében a foglalkoztatottak létszáma 2,1 százalékkal, a foglalkoztatási ráta 2,0 százalékponttal, 76,0 százalékra nőtt. A nők foglalkoztatási rátája 1 százalékponttal, 61,8 százalékra nőtt.

A 20-64 éves korcsoportban, amelyre az Európa 2020 stratégiában az Európai Unió 75 százalékos foglakoztatási célértéket tűzött ki, a magyarországi foglalkoztatási ráta egy év alatt 1,6 százalékponttal, 74,0 százalékra emelkedett, a férfiaknál 81,9, a nőknél 66,3 százalékos volt a ráta február-áprilisban.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a kedvező gazdasági és foglalkoztatási folyamatok eredményeként a munkanélküliek száma félmillióról közel harmadára, 177 ezerre csökkent 2010 óta.

A február-áprilisi 3,8 százalékos munkanélküliségi rátával Magyarország az uniós tagországok rangsorában a negyedik helyen áll.

Az EU tagországok közül Magyarország tudta a leggyorsabb ütemben, 13,3 százalékponttal növelni a foglalkoztatási rátát, míg az uniós átlag csak 3,5 százalékponttal nőtt 2010 óta. A minisztérium közleményében olvasható az is, hogy az erősödő munkaerő-kereslet miatt az elkövetkezendő időszak kiemelt feladata a munkaerő-tartalék aktivizálása, a közfoglalkoztatottak és munkanélküliek képzése, a kisgyerekes nők, illetve a nyugdíjasok munkába állásának könnyítése lesz.