Itt jöhet el először az apokalipszis a vízhiány miatt

A víz világnapja
An Indian youth walks over dried mud on the banks of a river after waters from the seasonal monsoon rains receded in Allahabad on September 20, 2014. The southwest monsoon began receding from northern India and is unlikely to revive, Indian meteorological officials said, with this year's season regarded as deficient. AFP PHOTO/ SANJAY KANOJIA
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb vízkrízise elé néz India - írja a The Statesman. Egy friss jelentés szerint már most milliós nagyságrendűre tehetők azoknak a száma, akik nem jutnak elegendő mennyiségű, illetve megfelelő minőségű ivóvízhez.
Vágólapra másolva!

Naponta halnak meg Indiában emberek és állatok a nem megfelelő minőségű víz fogyasztásának következtében, jelenti az NITI Aayog, egy indiai szövetségi kormányzati intézet. A jelentés összeállítói arra hívják fel a figyelmet, mindez nagyon hamar sokkal rosszabbra fordulhat.

Százmilliók ellátása veszélyben

A kormányzati ügynökség jelentése szerint bő egy évtized múlva, 2030-ra, India vízigénye a mostani kétszeresére nő. A krónikus vízkrízis a számítások szerint akár 6 százalékkal is visszavetheti évente Ázsia harmadik legerősebb gazdaságának GDP-jét.

Jelenleg is mintegy 600 millió embert fenyeget a hosszan tartó vízhiány veszélye, és a növekvő népesség miatt ez a szám évente emelkedni fog.

Egy indiai sétál egy kiszáradt folyó medrében Forrás: AFP/Sanjay Kanojia

A 2016-2017-es időszak vizsgálatai alapján, Gudzsarat államban a legeredményesebbek a vízkészletekkel folyatott gazdálkodásban. Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka és Maharastra államokban szintén jól bánnak az értékes készletekkel. A legrosszabbul Uttar Pradesh és Bihar államokban állnak.

A vízhiány a legnagyobb probléma

A vízügyi miniszter azt mondja, India jelenleg legnagyobb problémája, amivel szembe kell néznie, a vízhiány.

Ez nem pusztán a rendelkezésre álló tartalékok kérdése, hanem vízgazdálkodási kérdés is egyben.

A miniszter szerint fontos összehangolt lépéseket tenni a tudatos vízfogyasztás elősegítése érdekében. A kormánytag példaként azokat a lakosságot célzó médiakampányokat említette, melyeket a tisztaság megőrzésével és a környezet védelmével kapcsolatban folytattak.

Egy indiai kisfiú egy házi készítésű krikettütővel: több százmillió indiait fenyeget a vízhiány Forrás: gapminder.org/dollar-street

A jelentésben szereplő index egyúttal rangsorolja is az államokat a vízgazdálkodás kérdéseiben. A NITI Aayog-nál úgy látják,

szükség van arra, hogy az emberek megismerjék az India vízhelyzetével kapcsolatos realitásokat.

Ezért a jövőben minden évben – figyelemfelhívó céllal – közzéteszik jelentésüket, benne az államok rangsorával.

A riport bemutatása kapcsán az is elhangzott: a jó vízgazdálkodó államokat valamilyen formában jutalmazni kellene, ezzel is ösztönözve azokat a jó gyakorlatok folytatására és más államoknak szóló példaadásra.