Elkobzott lőfegyverekből készítenek órákat

pisztoly, 9 mm
A rendőr egy ilyen 9 mm-es, szolgálati pisztollyal vézgzett magával. (Képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy svéd vállalkozás, a Triwa, igen sajátos ötletet valósít meg, együttműködésben egy nonprofit társasággal. A FastCompany beszámolójából kiderül, hogy a cég humaniumból gyárt órákat. Az elnevezés a vállalkozás víziójára, a fegyvermentességre utal: óráikhoz a rendőrség által lefoglalt lőfegyverekből nyerik a fém alapanyagot.
Vágólapra másolva!

A hatóságok lefoglalta illegális fegyverek gazdasági értelemben tekintett hasznosítása korábban nem volt túlságosan jövedelmező vállalkozás. A lőfegyverek nagy része alacsony értéket képviselő fémhulladékként, vagy egyszerűen szemétként végezte. Két svéd vállalkozás azonban meglátta az illegális fegyverekben az üzleti fantáziát.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Új eljárás kellett a precíziós szerkezetekhez

A Triwa az IM Swedish Development Partner nevű nonprofit szervezettel összefogva fejlesztette ki azt a technológiát, melynek segítségével korábban fegyverekbe épített fém anyagok használhatók karórák gyártásánál.

Több mint két éves fejlesztői munka előzte meg azt, hogy a fegyverek fémelemei újraönthetők és megmunkálhatók legyenek.

Az együttműködés eredményeként kialakítottak egy olyan gyártási megoldást, amelynek végén rendelkezésre áll a precíziós termékeknek számító órák gyártásához szükséges rozsdamentes acél.

Az így keletkezett fémet humaniumra keresztelték.

A társaságoknál azt remélik, ez az elnevezés hamarosan széles körben ismertté válik a gazdasági szereplők előtt. Bíznak abban, a fémfelhasználó vállalatok tudatosan keresik majd az e név alatt forgalmazott alapanyagot, tudva, hogy az olyan fémből készült, melyet emberi élet kioltására alkalmas fegyverekből nyertek. Újszerű hasznosítása révén azonban így - szimbolikusan - értékesebbé is válik a fémtermékeket gyártók körében a hagyományos acélnál,

megvásárlásával pedig a cégek társadalmilag felelős magatartást folytathatnak.

Az eladásokból származó bevételt ugyanis az IM a lőfegyverek áldozatainak, illetve hozzátartozóiknak megsegítésére fordítja, valamint fejlesztési alapokat támogat azokban az országokban, ahonnan a hatóságok elkobozta fegyverek származnak.

A Triwa mellett négy másik vállalat is érdeklődik a termék előállítás kapcsán a humanium iránt. Az IM-nél abban bíznak, egyre több vállalatot – például autógyártókat – meggyőzhetnek arról, hogy annak ellenére érdemes humaniumot vásárolni, hogy jelenleg jóval drágább, mint a hagyományos módon előállított acél.

Illegálisan lefoglalt fegyvekből készül a humanium (illusztráció) Forrás: AFP/NurPhoto/Michal Fludra

Korai szakaszban

A humaniummal kapcsolatos projektek egyelőre kezdeti szakaszban vannak. Eddig néhány ezer darabra tehető a feldolgozott lőfegyverek száma. Ez egyelőre nagyságrendileg kevesebb, mint a világon lefoglalt több tíz millió illegális lőfegyver.

A humanium-projekt kapcsán a cégek abban bíznak, a lőfegyverek globális problémájára felhívhatja a figyelmet az a tény, hogy évente mintegy félmillió ember hal meg azoktól.

A Triwa első termékei olyan fegyverekből készültek, melyeket azelőtt Salvadorban használtak.

Itt világviszonylatban is kiemelkedően magas az öngyilkosok aránya, melyek többségét tűzfegyverekkel követik el.

A cég jelenleg a legnagyobb közösségi adománygyűjtő oldalon, a Kickstarter-en keres partnereket. Itt már – támogatási összegtől függően – 227 dollártól, azaz mintegy 60 ezer forinttól rendelhetők fegyverből készülő órák.