Jöhet a 15 milliós bírság, ha kertes házban él, és ezt elmulasztja

Stihl, parlagfű
Vágólapra másolva!
A 2008-ban elfogadott törvény szerint június 30-ig van ideje minden föltulajdonosnak, hogy ingatlanján megakadályozza az allergén növény, vagyis a parlagfű virágjának kialakulását. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, akár 15 milliós bírságot is kaphat érte.
Vágólapra másolva!

Magyarországon minden ötödik ember érintett a pollenallergiában, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagyfokú parlagfű-koncentrátum.

Ráadásul az elmúlt napok változóan napos-esős időjárása csak kedvezett a növény szaporodásának, így mára teljesen megteltek a parlagfűmezők.

Annak ellenére, hogy a hivatalos parlagfűszezon csupán augusztusban kezdődik, már most meg kell tennie mindenkinek a megelőző lépéseket.

Illusztráció Forrás: STIHL

– mutatott rá Bakon Gábor, az Andreas STIHL Kft. ügyvezetője, majd hozzátette, jogszabályban rögzített kötelezettségünknek teszünk eleget akkor, amikor saját környezetünket megtisztítjuk a súlyosan allergizáló növénytől.

A gyom irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény ugyanis egyértelműen rögzíti. Ennek értelmében

a földhasználó köteles június 30-ig a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben ezt valaki elmulasztja, a hatóság eljárást indíthat ellene, mely akár 15 millió forintos bírságot is magával vonhat.

A kertészeti szakértők iránymutatása szerint a parlagfű visszaszorítására a legjobb módszer a kaszálás, melyet kézi erővel és gépi segítséggel is lehet végezni.