Rettentően sokba kerül a világnak, ha nem engedik a nőket iskolába

2018.07.12. 17:42

Évente akár 30 ezer milliárd dolláros (3370 ezer milliárd forint) veszteséget is okozhat a világnak, hogy több mint 130 millió lány nem járhat iskolába - állapította meg a Világbank-csoport friss jelentése

A veszteséget az elmaradt jövedelmek és a kieső termelés alapján kalkulálta a jelentés.

Több mint 100 millió lány marad ki

Azok a nők, akik elvégezték a középiskolát, valószínűbb, hogy dolgoznak és majdnem a dupláját keresik az iskolai végzettség nélkülieknek - áll a dokumentumban.

A világon mintegy 132 millió, 6-17 éves lány nem jár iskolába.

Fontos lenne, hogy a nők is megfelelő oktatáshoz jussanak a világbanForrás: Getty Images/iStockphoto/EvgeniiAnd/Evgeniyandreev

Az alacsonyabb jövedelmű országokban kevesebb mint kétharmaduk végzi el az általános iskolát, harmaduk a középiskola alsóbb évfolyamait - derül ki a Világbank-csoport jelentéséből, amely szerint ha a világon minden lány 12 évnyi minőségi oktatásban részesülne, 15 ezer milliárd dollárral nőne az összeg, amelyet életük során megkereshetnének.A középiskola elvégzése más haszonnal is járna: csökkenne a gyermekházasságok száma, a jelentősen növekvő népességű országok termékenységi rátája, valamint a gyermekhalandóság és -alultápláltság.
Nem hagyhatjuk, hogy a világ fejlődésének útját állja a nemek közötti egyenlőtlenség" - írta közleményében Kristalina Georgieva, a Világbank igazgatója.

Több mint 100 millió 6 és 17 közötti lánygyermek nem jár iskolába szerte a világonForrás: AFP/Oliver Bunic

Biztosítani kell, hogy minden lány elvégezhesse az általános iskolát, de ez nem elég - mondta Quentin Wodon közgazdász, a jelentés vezető szerzője a Reutersnek, kiemelve, hogy a lányok középiskolai oktatásának előnyei meghaladják az általános iskolai oktatás előnyeit.

A nők is és a világ is jól járna

A középiskolát végzett nők esetében kisebb a kockázata annak, hogy párkapcsolati erőszak áldozatául esnek, gyerekeik nem valószínű, hogy alultápláltságtól szenvednek, viszont nagy az esélye, hogy iskolába járnak - áll a jelentésben.

Amikor 130 millió lányból nem lehet mérnök, újságíró vagy igazgató, mert nem járhat iskolába, akkor a világ dollármilliárdoktól esik el - írta közleményében Malala Juszafzai Nobel-békedíjas pakisztáni születésű emberjogi aktivista, aki a lányok tanuláshoz való jogaiért küzd.