Rendkívüli állapot Floridában, mérgező algaszörnnyel küzdenek

Okeechobee-tó, alga
PORT MAYACA, FL - JULY 10: Green algae blooms are seen at the Port Mayaca Lock and Dam on Lake Okeechobee on July 10, 2018 in Port Mayaca, Florida. Gov. Rick Scott has declared a state of emergency in seven Florida counties to combat the potentially toxic green algae bloom that work their way along the river and canal systems when the locks are opened to discharge water from the lake. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az USA Florida államában rendkívüli állapotot hirdettek, mert a félsziget legnagyobb, édesvizű tavában eddig soha nem látott mértéket öltött a toxikus algaszennyeződés, ami előtt egyelőre a hatóságok is tehetetlenül állnak. A helyi vállalkozások sokat veszíthetnek az elmaradó forgalom miatt.
Vágólapra másolva!

Kék zöld alga borítja a 730 négyzetmérföldes (azaz kb. 1890 négyzetkilométeres), egyébként kedvelt üdülőterületnek számító Okeechobee-tó felszínének 90 százalékát.

Az állam kormányzója hét szomszédos megyében rendkívüli állapotot rendelt el,

és egyben utasította az amerikai hadsereg műszaki alakulatait, amelyek a tó vízszintjének szabályozásáért felelősek, hogy engedjenek több vizet a tóba, az algásodás megfékezésének érdekében - írja a Wall Street Journal.

A tó felszínén minden évben megjelenik a kék zöld alga (azaz cianobaktérium) szennyezés, az idén azonban kiugróan magas. Az alga önmagában nem feltétlenül veszélyes az emberi egészségre vagy a környezetre,

de a cianobaktérium mikrocisztin nevű toxint termelhet. Ha ezzel szennyezett vizet iszunk, az májkárosodást, bőr-, szem- és torokirritációt okozhat.

A helyi környezetvédelmi hivatal szakemberei az elmúlt egy hónapban 90 vízminta közül 49-ben találtak mikrocisztin toxint. Közülük 19 mintában érte el a mérgező anyag koncentrációja az egészségre már veszélyes értéket.

A helyiek nem szívesen fürdenek egy ilyen szennyezett tóban és nem engedik házi kedvenceiknek sem, hogy igyanak a vizéből. Nem beszélve az algaszennyeződés gazdasági hatásairól, hiszen a turisták jó része biztosan el fog maradni az előttünk álló nyári időszakban.

Amikor legutóbb, 2017-ben szintén nagyon magas volt a tó alga-szennyezettsége, a látogatók 70 százaléka inkább máshol töltötte a szabadságát.

Akkor a turizmusra épülő helybéli vállalkozásokat csak rövid lejáratú áthidaló hitelekkel sikerült életben tartani. Most még rosszabb lehet a helyzet.

Mindent elborító algaszennyezés az Okeechobee-tavon Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

Az Okeechobee-tó egyébként fontos szerepet tölt be a környék környezeti szabályozásának rendszerében, ugyanis a hadsereg műszaki egységei a tó vízszintjének megemelésével, illetve csökkentésével tudják megakadályozni, hogy árvizek alakuljanak ki az esős időszakban, amely tavasz végétől őszig tart Floridában. Ilyenkor leeresztenek valamennyit az Okeechobee vizéből a közeli víztározókba, ennek hatására azonban megnövekszik az algásodás a tó felületén. Az esős időszak végeztével pedig visszaengednek valamennyit a tóba, azaz megemelik a vízszintjét.