Már több mint 20 ezren vesznek részt a nyári diákmunka programban

2018.07.19. 10:28

Varga Mihály azt mondta, már több mint 20 ezren vesznek részt a Pénzügyminisztérium által meghirdetett nyári diákmunka programban, akiknek a száma augusztus végére meghaladhatja a 30 ezret is.

A pénzügyminiszter azt mondta, a nagy érdeklődésre való tekintettel további 400 millió forint támogatást biztosítanak a megyéknek a programra,

így már összesen 3,4 milliárd forinttal támogatja a kormány a 16-25 év közötti diákok munkatapasztalat-szerzését.

Diákmunkások mosogatnak a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyháján 2018. június 27-én. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. havonta 140 diákmunkást foglalkoztat a nyári főszezonbanForrás: MTI/Balázs Attila

Varga Mihály azt is mondta, hogy a területi, települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett az idei évtől a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

A mintegy 20 ezer diákból több mint 1500-an a turizmus, vendéglátás területén, mintegy 300-an pedig mezőgazdasági cégeknél helyezkedtek el.

Diákmunkás segít a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyhájánForrás: MTI/Balázs Attila

A tárcavezető azt mondta, az erős munkaerő-kereslet kielégítése érdekében célozták meg ezeket a piaci szegmenseket, a cégek érdeklődése pedig nagy a diákmunkások iránt.

Diákmunkások figyelik a fürdőzőket a nyíregyházi Aquarius ÉlményfürdőbenForrás: MTI/Balázs Attila

„A program már diákkorban hivatott elősegíteni a fiatalok munkához jutását, a korai munkatapasztalat mellett pedig a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja" – mondta Varga Mihály.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor (leghamarabb június 18-án) már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor (augusztus 31-én) még nem múltak el 25 évesek.

Diákmunkás figyeli a csúszdázókat a nyíregyházi Aquarius ÉlményfürdőbenForrás: MTI/Balázs Attila

A kormány a béreket támogatja, az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, június 18. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra.

Összege a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 135 375 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 103 500 forint lehet személyenként és havonta.

Diákmunkás tájékoztatja a csúszdázókat a nyíregyházi Aquarius ÉlményfürdőbenForrás: MTI/Balázs Attila

Az önkormányzatoknak és a vendéglátásban, illetve mezőgazdaságban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kell benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatják magukat.