A dohány lett a második arany ebben az országban

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A betakarítási szezon végéhez közeledve már látható, rekordnagyságú az idei dohánytermés Zimbabwében - jelenti az Africanews. Az egykori diktátor, Robert Mugabe országában, hamarosan kezd magára találni a mezőgazdaság szektora, melyet korábban tönkretettek a nem egyszer erőszakos és kárpótlás nélküli földkisajátítások.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo nemrégiben megírta, az afrikai országban hamarosan elnökválasztásokat tartanak. Ennek kapcsán több millió darab, a bukott Mugabe képmásával gyártott kampánypólót találtak pártjának székházában, amivel nem tudnak már mit kezdeni. Úgy tűnik azonban, az országban nem csak pólókból, hanem dohányból is rengeteg van.

Majdnem két évtizede történt a földkisajátítás

A mezőgazdaság szektorát sokáig a fehér gazdálkodók uralták, a gazdálkodások az ő kezükben voltak. A kormányzat azonban 2000-ben földkisajátítást hajtott végre, a termelők földjeit helyieknek adva, akiknek egy része viszont nem értett a gazdálkodáshoz.

A mezőgazdaság megroppanása az egész gazdaságot magával rántotta.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hauke Christian Dittrich

A problémákra a rezsim ésszerűtlen intézkedésekkel reagált, minek következtében hiperinfláció szabadult el az államban.

Az elmúlt években azonban fokozatosan magára talált a szektor.

A dohánytermelők arról nyilatkoznak, hogy idén kiemelkedően jó a termés, és a szűkebb esztendők után, jó pénzt kapnak árujukért.

A zimbabwei dohányt külföldön elsősorban kínai dohánygyárak vásárolják fel. Az ázsiai országban élők a világ legnagyobb dohányos nemzetét alkotják.

A második legfontosabb exporttermék

Utoljára 2000-ben volt kiugróan jó a dohánytermés, akkor a dohányiparral foglalkozó ügynökség adatai szerint, közel 237 ezer tonna terményt értékesítettek. Most, a betakarítási szezon végéhez közeledve, a regisztrált mennyiség meghaladja ezt az értéket.

A mennyiséggel együtt, nő az ágazatban dolgozó gazdálkodók száma. A földkisajátítások előtt, 4000 fehér bőrszínű gazdálkodó szállította a mennyiség 85 százalékát. Tavaly már 81 ezer gazdálkodó dolgozott kis parcellákon, idén pedig ennél is többen, 111 ezren termesztettek földjeiken dohányt.

Kezd magára találni az ország mezőgazdasági szektora Forrás: AFP/Alexander Joe

A kormányzat elégedett az elért eredményekkel, és a gazdálkodás kiterjesztését szorgalmazza.

A növény pedig az arany után Zimbabwe második legfontosabb exportcikke lett.

Az ország 2017-es, 3,8 milliárd dolláros (több mint 1000 milliárd forint) exportteljesítményének negyedét a dohánykivitel adta.