Mutatjuk a világ első csúcstechnológiájú ökofaluját

TripAdvisor legjobb országok
7. Hollandia
Vágólapra másolva!
A következő év nyarán már költözhetők az új holland ökotelepülés otthonai Hollandiában, Amszterdamtól félórányira, Almere közelében. A ReGen nevű vállalat olyan ingatlanberuházást valósít meg, mellyel szándékuk szerint gyökeresen új irányt adnak az elővárosok és a kistelepülések jövőjének.
Vágólapra másolva!

A Fast Company beszámolójából kiderül, a holding megálmodta beruházás koncentráltan jelenít meg mindent, amit az önellátás, a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság jelentette közös metszetben az új otthonok kapcsán elgondolni, illetve megvalósítani lehet.

Teljes önellátás és zárt rendszerű feldolgozás

A ReGen a beruházás keretében mintegy 200 új otthont épít meg, melyek közül az elsők a vállalat ígérete szerint, körülbelül 1 év múlva már költözhetők lesznek.

A cégnél azt vallják, nemcsak házakat építenek, hanem a terület egészét a fenntarthatóság szempontja alapján fejlesztik.

Ennek keretében, ezek lesznek a legfontosabb tulajdonságai az új lakókörnyezetnek:

  • Vertikális farmok, kiskertek, kisebb baromfitelepek révén, az itt élők megtermelhetik maguknak az élelmiszer jelentős részét.
  • Az épületek energetikai rendszereit megújuló energiák hasznosítására tervezik, azok nem csatlakoznak semmilyen központi vagy nagy hálózatra.
  • A házak energiapozitívak, ami azt jelenti, több energiát termelnek a megújulók hasznosításával, mint amennyit megépítésük és működtetésük felhasznál.
  • A szennyvízkezelés zárt rendszerben, biológiai lebontó alapú eljárásokkal valósul meg, és még az esővizet is gyűjtik és hasznosítják.
  • A szemetet szintén helyben bontják le, illetve dolgozzák fel.
  • A területen épülő otthonok és környezetük mentesek lesznek a károsanyag-kibocsátástól.
  • Az egész lakóövezet működtetését fejlett mesterséges intelligencia felügyeli, mely önállóan képes majd például a kommunális folyamatok felügyeletére és az energiagazdálkodás optimalizálására is.

A cégnél elmondták: direkt autóút-hálózatot nem is építenek ki a lakóövezetben.

Abból indulnak ki, hogy a látogatók a véleményük szerint hamarosan elterjedő elektromos önvezető autókkal, biciklivel, illetve gyalog közelítik meg a lakóparkot.

Csupán egyetlen utat építenek ki, amivel az övezetben lakók az Amszterdamba vagy Almerébe tartó buszokra szállhatnak fel.

Hollandiában épül a világ első, mesterséges intelligencia felügyelte öko-lakóövezete Forrás: AFP/robertharding/G&M Therin-Weise/G&M Therin-Weise

Nem lesz olcsó a környezettudatosság

A fejlesztés jóval drágább, mint a hagyományos ingatlanberuházások, de a vállalatnál azt mondják, stabil befektetői kör áll mögöttük, és megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkeznek a megvalósításhoz.

Hozzátették, más beruházóknál a gyors építés, értékesítés és megtérülés a szempont általában, ők viszont hosszabb távon gondolkodva abban bíznak, más térségekben is megvalósíthatják koncepciójukat.

A mintegy 200 új, változatos nagyságban és igények szerint megépülő új otthonok árai 200 ezer és 800 ezer euró között mozognak.

Ha a pilotprojekt sikeres, a holland koncepció Észak-Európa, az USA és Ázsia más térségeiben is megvalósulhat.