Egy nagyváros, melynek kikötőjében tehénfarm ringatózik a tengeren

floating farm hollandiai lebegő tehénfarm rotterdam
Vágólapra másolva!
Az idén a hollandiai Rotterdamban adják át a világ első úszófarmját, amely nem a szárazföldön, hanem a part közelében ugyan, de a tenger hullámain fog ringatózni. A projekttel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a város még több élelmiszert tudjon megtermelni fenntartható módon a maga számára.
Vágólapra másolva!

A Beladon holland ingatlanfejlesztő társaság a rotterdami óriáskikötőben indította el a projektet. Ennek keretében

egy háromszintes létesítményben 40 tehenet tartanak majd, amelyek napi 800 liter tejet fognak adni.

A BBC cikke további érdekességként említi, hogy fejésüket nem emberek végzik, hanem arról robotok fognak gondoskodni. Az építményt a tenger fenekéhez rögzítik, s a tervek szerint idén, az év végén nyílik meg.

A világ első úszófarmja a rotterdami kikötőben Forrás: floatingfarm.nl

Manapság a beépített városi területek nem a legalkalmasabbak farmok üzemeltetésére, ugyanakkor a környezettudatos gondolkodásmód jegyében nem elhanyagolható az élelmiszerek szállítási távolságának csökkentése, emellett a fuvarköltségek is mérséklődnek.

Mivel a Föld lakossága 2050-re várhatóan 9,8 milliárdra emelkedik, és a mai 55-tel szemben már 70 százalékos lesz a városlakók aránya, ezért megnövekedhet a rotterdamihoz hasonló projektek létjogosultsága.


Az ötletet sokan kétkedéssel fogadták, ám Peter van Wingerden, a fejlesztő cég mérnöke azt hangsúlyozza, hogy az egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedésével, az egyre gyorsabb ütemű városiasodás és a klímaváltozás mind-mind abba az irányba hat, hogy nem támaszkodhatunk kizárólag az eddigi élelmiszertermelő eljárásokra.