Már csak egy hét, és akár 16 napot is pihenhet

Family playing board game at home. Sitting On Floor Brightly Lit Leisure Activity Elementary Age Weekend Activities City Life 30-39 Years Child Smiling Laughing Sitting Playing Playful Fun Caucasian Ethnicity Teamwork Togetherness Relaxation Enjoyment Tra
Closeup of young family with two boys playing board game in their living room. They are seated on the floor around white table. One of the boys is on the move and the rest are cheering for him
Vágólapra másolva!
Ha hagyományos, heti 40 órás munkarendben dolgozik, és időben egyeztetett munkahelyi feletteseivel, valamint munkatársaival is, akkor október 19-e után nagyot pihenhet. Vagy épp kirándulhat, utazhat, elvégezheti a háztartás és a ház körüli munkákat. Minderre vélhetően több ideje lesz most, mint a normál hétköznapokban és hétvégéken. Hat szabadság felhasználásával 16 napos pihenőt alakíthatott ki – vagy kis szerencsével még mindig kialakíthat – magának és a családjának.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo korábban bemutatta, az idei év különösen sok hosszú hétvégés pihenési lehetőséget ad, elsősorban természetesen a hagyományosnak tekinthető munkarendekben dolgozóknak.

Ez a cikk pedig arról szólt, pontosan mely napokat kell szabadságra kérnie ahhoz október végén és november elején, hogy 16 napot egybefüggően tudjon pihenni.

Illusztráció Forrás: Getty Images/gilaxia/Gilaxia

Így kell(ett volna) szabadságot kérnie

A naptári napok szerinti munkanapoktól való eltérésről az irányadó rendelkezés a 9/2017. (V. 19.) NGM rendelet a 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.

Ebből kiderül, hogy a két, munkaszüneti napot jelentő ünnep környékén milyen munkanap-áthelyezésekkel kell számolni.

A rendeletben foglaltakat figyelembe véve kétszer három munkanapot kellett megszereznie a maximálisan elérhető 16 napos pihenéshez.

Az október 23-át követő 3 munkanapot (24., szerda, 25., csütörtök, 26. péntek – október 22-e pihenőnap, melyet hivatalosan október 13-án kell ledolgozni), valamint

a november 1-ét megelőző 3 munkanapot (29., hétfő, 30., kedd, 31., szerda – november 2-át a következő héten, november 10-én szombaton kell ledolgozni).

Így a 16 napos időszak október 20-tól, szombattól, november 4-ig, vasárnapig tart.

Illusztráció Forrás: © Billy Richards/Billy Richards

Még nincs minden elveszve!

Akkor sem érdemes elkeseredni, ha nem kért vagy nem kaphatott korábban szabadságot ezekre a napokra. Ha biztos abban, hogy munkáját a 2x3 napban nem tudják nélkülözni, akkor próbáljon meg legalább az egyik 3 napra szabadságot kérni.

Ha így jár el, az igazi szerencsenapoknak október 27-e és október 28-a, szombat és vasárnap fog számítani. E hétvégi napoknak köszönhetően ugyanis, akár október 23-25-ig vesz ki szabadságot, akár október 29-31-ig, ha 16 nap is, de

9 egybefüggő napja így is lesz a pihenésre.

A következő, normál munkarendtől való eltérésre december 1-vel kell készülni. Ezen a szombaton december 24-ét, hétfőt kell majd ledolgozni.