Cégalapításkor sokkal körülményesebb az apport, mint a készpénz

Csak a forintosítás biztos, heti gazdasági összefoglaló, a Rozsály Községért Jóléti Szolgálat Helyi Alapítvány főkönyvelője - diótól megbarnult kézzel - pénzt számol
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Bizonyára sok vállalkozóban felmerült már a kérdés, hogy a pénzbeli vagy a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással jár-e jobban vállalkozása. Elsőre talán úgy tűnhet, egyszerűbb egy már meglévő eszközt a társaság rendelkezésére bocsátani, mint előteremteni a szükséges pénzt. Pedig ez nem így van – hívják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.
Vágólapra másolva!

Az apport a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tagok az alapító okirat alapján átadnak a társaságnak autót, ingatlant, számítógépet, vagy bármilyen egyéb eszközt. Ezt hívjuk nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak is.

Egy vállalkozó számára bizonyára szólhatnak érvek amellett, hogy a jegyzett tőkéhez szükséges pénz előteremtése helyett egy már meglévő eszközt bocsássanak a társaság rendelkezésére, hiszen így mindenki jól jár.

A valóságban azonban több komoly kötöttség is kötődik az apporthoz.

Szinte minden tekintetben hasznosabb a készpénz a cégalapításkor, mint az apport Forrás: MTI/Balázs Attila


Ezek a kötöttségek az alábbiak:

  1. Amennyiben egy részvénytársaság alaptőkéje tartalmaz apportot, akkor ennek értékét, leírását könyvvizsgálói jelentéssel alá kell támasztani. Kft. esetében ez nem szükséges, azonban a tagok felelőssége, hogy az átadott eszköz értéke ne legyen kevesebb, mint az azokkal kiváltott jegyzett tőke.
  2. Egy másik probléma, hogy az apportként kapott eszköz után ugyanúgy el kell számolni értékcsökkenést, esetlegesen értékvesztést, és ez a változó érték, illetve az eszköz oszthatatlansága megbonyolítja a tulajdoni hányadok esetleges későbbi adásvételét.
  3. Ha értékhelyesbítésre kerül sor, úgy azt könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni, és meg kell ismételni minden évben. Ez plusz költségekkel jár egy olyan cég számára, melynél amúgy nem lenne szükség könyvvizsgálói közreműködésre.
  4. Végül egy negyedik probléma, hogy az apportálás értékesítésnek minősül, azaz apportáláskor esetlegesen nyereségadó vagy személyi jövedelemadó fizetendő, ha az apport elfogadott értéke magasabb, mint annak bekerülési költsége. Ugyanígy tulajdonszerzési illetékkel is számolni kell, amennyiben az adásvétel egyéb esetben szintén illetékköteles lenne. Ha az apport egy gépjármű, akkor pedig további költségek jönnek a megújított törzskönyv, forgalmi engedély és eredetvizsgálat miatt.

Az Írisz Office adótervezői ezért azt javasolják, hogy

a tulajdonosok lehetőség szerint inkább készpénzzel töltsék fel a jegyzett tőkét és ebből megvásárolhatók a kívánt eszközök, akár az alapítóktól is.

Ez tisztává teszi a későbbi elszámolásokat az üzletrészek tekintetében, hiszen az készpénzben lett létrehozva.

Írásunk a Piacésprofit.hu cikke alapján készült.