Ebben az országban hamarosan leállhat az ATM-ek fele

Horizontal
Indian customers utilize an E-banking center ATM as most of the public sector banks joined a nationwide strike called by 10 major trade unions over wages and economic reforms, in Chennai on September 2, 2016. Millions of public sector workers went on strike across India protesting against Prime Minister Narendra Modi's plans for greater privatisation and a proposed minimum wage hike they say is inadequate. / AFP PHOTO / ARUN SANKAR
Vágólapra másolva!
A jövő év első felében, már a tavaszi hónapokban, akár az országban üzemelő ATM-ek fele is leállhat Indiában – tudósít a Quartz. Az egyik fontos, banki-pénzügyi szolgáltatás részleges csődje azonban jóval túlmutat azon, mint hogy a lakosság kényelmetlenséget szenvedhet el.
Vágólapra másolva!

Alaposan rájár a rúd az indiai ATM-ek üzemeltetőire. Ahogy az Origo megírta, nemrégiben patkányok garázdálkodtak az egyik berendezésben, majd nem sokkal később az fenyegetett, hogy kifogy belőlük a készpénz. Majd néhány évvel ezelőtt az ország első, nem hagyományos ATM-ére a rendőrség csapott le. Mindez néhány hónapon belül.

Most viszont minden eddiginél nagyobb lehet baj.

Az üzemeltetőknek ugyanis nagyon kevés idejük maradt arra, hogy berendezéseiket az ország központi bankjának frissen kiadott előírásaihoz igazítsák. A jegybank ugyanis azt várja el, hogy az ország ATM-ei a jelenleginél aktuálisabb, korszerűbb előírásoknak megfelelő műszaki tartalommal üzemeljenek. Ez mind a berendezések műszaki („hardveres”) tartalmát, mind szoftveres frissítésüket érinti. Mindennek célja az üzem- és adatbiztonság növelése, valamint a berendezések megbízhatóbbá tétele, felkészítése bizonyos visszaéléstípusokra.

Illusztráció Forrás: AFP/Money Sharma

Az üzemeltető vállalatokat tömörítő iparági szövetség (CATMi) viszont azt közölte, a kiadott iránymutatások túlzó elvárásokat támasztanak feléjük, ráadásul irreális határidővel és horribilis költséggel.

A szervezet számításai szerint az átállítások költsége összesen 492 millió dollárnak megfelelő rúpiára rúgna.

Azaz ennyibe kerülne a vállalatoknak az, hogy megpróbáljanak eleget tenni az elvárásoknak.

A CATMi szerint mindez nem vállalható. Ha pedig nem végzik el a szükséges frissítéseket 2019 márciusáig bezárólag, kötelesek leállítani a nem az előírásoknak megfelelő műszaki tartalommal működő gépeket.

Ez közlésük szerint a most üzemelő ATM-ek nagyjából felét, 113 ezer berendezést érintene az országban.

A szövetség azt is hozzátette: a cégek India-szerte mintegy 500 ezer embert – karbantartókat, technikusokat stb. – foglalkoztatnak ezen a területen. Sokuk állása kerülne veszélybe a berendezések tömeges leállításával.

Az ATM-ek fele bezárhat Indiában az üzemeltető cégeket tömörítő szakmai szövetség szerint Forrás: AFP/Arun Sankar

Arra is felhívták a figyelmet, különösen a vidéki lakosok sínylenék meg a leállítással kialakuló helyzetet. A nagyvárosokban már rengeteg helyen megoldott a bankkártyás fizetés, terjednek a mobilfizetési megoldások, de a vidékiek jelentős része számára ezek még nem elérhetők. Ők a leggyakrabban jövedelmük egészét felveszik készpénzben az ATM-ekből, mivel a helyi kereskedőknél gyakran csak készpénzben tudnak fizetni.