Az Amazon háromezer pénztár nélküli bolttal hódítaná meg a világot

Amazon
SEATTLE, WA - JUNE 16: A woman walks past the Amazon Go grocery store at the Amazon corporate headquarters on June 16, 2017 in Seattle, Washington. Amazon announced that it will buy Whole Foods Market, Inc. for over $13 billion. (Photo by David Ryder/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Amazon egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a pénztár nélküli technológiájukat több üzletbe is kiterjesszék, hiszen a The Wall Street Journal információ szerint a vállalat saját fejlesztésű rendszerét már nagyobb boltokban is tesztelni kezdték.
Vágólapra másolva!

Az Amazon Go, avagy az e-kereskedelmi óriás első pénztár nélküli boltja még januárban nyitott meg Seattleben, majd a sikeres próbaidőszak után ezt újabb üzletek követték Chicagoban és San Franciscoban.

Az Amazon Go azért is különleges, mert ezekben a boltokban nincs pénztár, helyette kamerák és érzékelők segítségével történik a vásárlás.

A vevő bemegy az üzletbe, majd a a rendszer érzékelői folyamatosan figyelik mit rak a bevásárlókosárba. Miután megvan minden, csak ki kell sétálnia és a végösszeget automatikusan levonják a bánkártyájáról.

Az Amazon Go eslő üzlete Forrás: Getty Images/David Ryder

A jelenleg működő Amazon pénztár nélküli üzletek meglehetősen kicsit, még egy szokványos élelmiszerbolt méreteit sem érik el. Azért nem nagyobbak, mert így a rendszer nem válik túlterhelté, ha egyszerre túl sok embert és terméket kell figyelni. Még 2017-ben az Amazon Go tesztüzlete felmondta a szolgálatot, amikor egyszerre több mint huszan voltak benn.

Azóta a cég sokat módosított a szoftveren, de a technológia még mindig akadályokba ütközik, ha nagyobb helyet és több terméket kell felügyelnie.

Az Amazon viszont már megkezdte a tesztelést, így várhatóan hamarosan megoldást találnak a fentebb említett problémákra, ezután pedig még többen használhatják majd az úttörő megoldást. Első körben a pénztár nélküli rendszer a Whole Foods áruházaiban lehet majd elérhető - bennfentes információk szerint.

Az Amazon tervei szerint három éven belül már több mint 3000 helyszínen lesz elérhető a pénztár nélküli koncepció. Azonban a többi élelmiszerlánc is fel akarja venni a versenyt. A Wallmart nemrég jelentette be, hogy megkezdik saját pénztár nélküli boltjuk tesztelését, de itt a vásárláshoz egy mobilos applikáció kell majd és nem lesz teljesen automatikus a folyamat.