Sokat hozhat a konyhára a kényelmes vezetés

nyugdíjas munkavállaló
Vágólapra másolva!
Jelentős jövedelem-kiegészítést hozhat, ha a céges kocsival időben indulunk el – akár havi 100 ezer forintot is nyerhet a sofőr adómentesen. A megspórolt üzemanyagot a munkáltató kifizetheti a dolgozónak – írja az Adózóna.hu.
Vágólapra másolva!

Érdemes az idén is időben elindulni a céges autóval, és sportos vezetés helyett kényelmesen, pontosabban takarékosabb üzemanyag-felhasználás mellett autózni.

A jogszabályok szerint a megspórolt üzemanyag árát a munkáltató kifizetheti a dolgozónak, s ez havi 100 ezer forintig adómentes.

E fölött ugyanakkor az szja-törvény szerint már adózni kell – ez a személyi jövedelemadó mellett egészségügyi hozzájárulás megfizetését is jelenti.

Az üzemanyag megtakarításának mértékét pontosan kell kiszámítani. Ehhez az erről szóló, 60/1992 számú kormányrendeletet kell segítségül hívni. Ebben tételesen fel vannak sorolva az egyes járműtípusok és a hozzájuk tartozó tipikus fogyasztás. Esetenként – például téli üzemre hivatkozva vagy speciális terepen, különleges viszonyok között – ezt kis mértékben korrigálni lehet. Ezt az átlagfogyasztást alapul véve kell kiszámítani a megtett kilométerek alapján az elméleti fogyasztást.
Ezt kell összevetni a tényleges fogyasztással, a kettő különbsége pedig a megspórolt üzemanyag címén járó jövedelem. Ebből 100 ezer forint adómentes, az a feletti rész adóköteles az szja-törvény rendelkezései szerint.

Még az erőgépek fogyasztásán is érdemes spórolni Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Fontos, hogy a tényleges fogyasztást tételesen és pontosan igazolni és dokumentálni kell, nem lehet becsülni vagy találomra beírni valamit.

Ez azt jelenti, hogy minden tankolásról számlát kell kérni, és azzal kell igazolni a vételezett üzemanyagot. Emellett fontos, hogy útnyilvántartást is vezetni kell.

Akkor is, ha egyébként nem lenne erre kötelezve a sofőr. Csak a pontos útnyilvántartás és számlával igazolt tankolás fogadható el a tényleges fogyasztást igazolandó.

Bár a juttatást főként a hivatásos sofőrök esetében említik meg, azt bárki igénybe veheti, aki céges autót vezet és egyébként megfelel az előírásoknak. Az üzemanyag-spórolás ráadásul nemcsak a megtett kilométerek alapján jöhet szóba. Az olyan erőgépeknél, amelyek nem értelmezhetők közlekedési eszközként, értelemszerűen a teljesítmény alapján lehet kiszámítani a megspórolt üzemanyag mértékét és összegét. Az egyéb előírásoknak ugyanakkor itt is meg kell felelni.