Az amerikai profi sport valóban nem létezhet sportfogadás nélkül?

Sportfogadás, Las Vegas
LAS VEGAS, NV - FEBRUARY 02: The betting line and some of the nearly 400 proposition bets for Super Bowl 50 between the Carolina Panthers and the Denver Broncos are displayed at the Race & Sports SuperBook at the Westgate Las Vegas Resort & Casino on February 2, 2016 in Las Vegas, Nevada. The newly renovated sports book has the world's largest indoor LED video wall with 4,488 square feet of HD video screens measuring 240 feet wide and 20 feet tall. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Európában a sportfogadásnak nagy múltja van, az Egyesült Államokban viszont még csak gyerekcipőben jár, hiszen több államban csak 2018-ban engedélyezték a tevékenységet. Európa legnagyobb fogadóirodái komolyan versengenek azért, hogy bevegyék Amerikát. Első ránézésre úgy tűnik, mindenki jól jár: a cégek számára elérhető egy 325 milliós piac, a bajnokságok begyűjthetik a szponzorációból származó pénzt, a különböző államok adóbevételhez jutnak, a játékosoknak pedig nem kell Vegasig utazniuk, ha fogadni akarnak.
Vágólapra másolva!

Ahogyan az Origo már korábban megírta, egészen 2018 májusáig az Egyesült Államok teljes területén tilos volt a sportfogadás, történjék az online fogadóirodában vagy az úgynevezett bookmakernél. A törvény alól mindössze Nevada, Oregon, Delaware, Montana, valamint a New Jersey-ben található Atlantic City jelentett kivételt.

Ugyan 1961-ig legális volt sporteseményekre fogadni az államokban, de a szervezett bűnözés terjedése miatt Robert F. Kennedy azt javasolta, hogy tiltsák be az államok közötti szerencsejátékokat, hogy így nehezítsék meg a bűnszervezetek számára a pénz mozgatását és tisztára mosását.

Illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

A Federal Wire Act néven elhíresült törvényt 1961-ben fogadta el a kongresszus. A fogadást aztán még két újabb törvény is megtiltotta. Az egyik ilyen az 1992-es Professional and Amateur Sports Protection Act volt, amely az amatőr sportoknál állította le a fogadást. A másik pedig az Unlawful Internet Gambling Enforcement Act, amely főként az online fogadásokat célozta meg, valamint azokat a cégeket, amelyek lehetővé teszik az ilyen típusú fogadásokat. Így tehát elsősorban nem a fogadót bünteti a törvény, hanem a pénzügyi intézményeket és a fogadóirodákat.

2018 májusában viszont megtört a jég, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság New Jersey állam javára döntött, és alkotmányellenesnek nyilvánította az 1992-es sportfogadásra vonatkozó törvényt.

Ennek köszönhetően idén már várhatóan az Egyesült Államok lesz a világ legnagyobb sportfogadási piaca. Bizonyos becslések szerint éves szinten eddig is mintegy 150 milliárd dollárt játszottak el az amerikaiak, zömét persze nem kifejezetten törvényes keretek között.

  • Tavaly óta viszont több állam is engedélyezte, vagy részben engedélyezte a sportfogadást, köztük: New York, West Virginia, Rhode Island, Pennsylvania és Mississippi.
  • Ugyanakkor Michigan, Kalifornia, Connecticut, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maryland, Missouri, Dél-Karolina, Oklahoma és Ohio államokban is tervezik a sportfogadás engedélyezését.
Feketével jelölt: engedélyezett és ellenőrzött sportfogadás, zölddel jelölt: részben engedélyezett, pirossal jelölt: hamarosan engedélyezett, kékkel jelölt: 2019-ben tárgyalják a bevezetést

A massachusettsi kaszinókban is készülnek már, az újonnan megnyitott MGM Springfield-ben például már külön részt is kialakítottak a sportfogadóknak annak ellenére, hogy az államban még nem engedélyezett a sportfogadás.

Viszont már több javaslatot is benyújtottak, vagyis már csak idő kérdése a legalizálás.

Az American Gaming Association (AGA, a Szerencsejáték Zrt.-hez hasonló szervezet) becslései szerint a négy legnagyobb amerikai sportbajnokság - NFL (amerikai foci), MLB (baseball), NBA (kosárlabda) és az NHL (jégkorong) - éves szinten 4,23 milliárd dollár bevételhez jut a sportfogadás révén, de a 261 milliárd dollárt érő kaszinópiac számára is fellendülést hozhat a legalizálás.

A négy legnagyobb amerikai bajnokság 4,23 milliárd dollárt kaszálhat évente

Ráadásul a bajnokságok is kezdik felismerni a tényt, hogy már nemcsak egymással versenyeznek, hanem a szórakozás különböző formáival, úgy, mint a Netflix, a Spotify vagy a videojátékok, amelyek miatt egyre kevesebb idő marad sportot nézni. Ezért nekik is újítani kell, és ismét vonzóvá, érdekessé tenni az olyan meccseket is, amelyek egy átlagos szurkoló számára nem jelentenek sokat. Ehhez pedig nincs is jobb ösztönző, mint a sportfogadás.

Ahogy korábban megírtuk, a szurkolói magatartás és a sportfogadás közötti kapcsolatot Darragh McGee, a University of Bath professzora vizsgálta, és szerinte a fiatalokban a sport szeretete és a sportfogadás olyan szorosan összekapcsolódik egymással,

hogy ha nem tesznek fel pénzt egy adott mérkőzésre, akkor nem is tudják élvezni azt.

A Bloomberg szerint az amerikai felnőttek 2 százaléka szerencsejáték-függő, és az engedélyezés nyomán várhatóan 28 millió amerikai teszi meg majd élete első, és minden bizonnyal nem utolsó tétjét. A legtöbb állam viszont nem készült még fel a sportfogadás negatív hatásaira, hiszen nyolc államból csupán három különített el forrásokat a függőség kezelésére. Ráadásul ez nem kis költség, hiszen éves szinten az államok 23 centet költenek lakosonként erre a célra.

Illusztráció Forrás: AFP/Image Source

Egy másik potenciális veszély a korrupció, főleg az egyetemi szinten, ahol a játékosok egyébként sem kaphatnak juttatásokat. Fennáll a veszélye annak, hogy néhányukat könnyűszerrel meg tudják majd kenni, ráadásul az európai bundabotrányokból kiindulva elég nagy a valószínűsége annak, hogy ez előbb-utóbb be is következik majd.

A sportfogadás miatt megváltozhat a sportok, a sportolás társadalmi megítélése is. Míg sok helyen a szórakozást, a barátokkal és családdal töltött időt, a szenvedélyt és a szurkolást jelenti a sport, de ha képbe kerül a sportfogadás, akkor ez teljesen megváltozik. Aki már fogadott, az minden bizonnyal érzékelte, hogy nem feltétlenül stresszmentes dolog egy olyan mérkőzést követni, ahol részben saját pénzünk a tét.