Bennfentes kereskedelemmel vádolják az Apple egykori jogászát

Apple
The Apple Store in Munich, Germany seen from outside. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Gene Levoff, az Apple egykori vezető jogászát azzal vádolják, hogy bennfentes információk birtokában kereskedett a vállalat részvényeivel és tett szert szép haszonra.
Vágólapra másolva!

Az Apple még tavaly bocsátotta el Gene Levoff ügyvédet, miután az illetékes hatóságok megkeresték a vállalatot. Ezután pedig belső vizsgálatot indítottak. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szerint Levoff 2011 és 2016 között bennfentes kereskedést folytatott.

The Apple Store in Munich, Germany seen from outside. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Antonia Chion, a SEC munkatársa az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy Levoff-nak volt hozzáférése az Apple pénzügyi dokumentumaihoz, a bűntett pedig azért is eltérő a hasonló esetektől, mert éppen Levoff volt az, aki kidolgozta az Apple bennfentes kereskedésre vonatkozó szabályzatát.

A SEC jelentése szerint az ügyvéd 2011 és 2012 között 245 ezer dollárt keresett az illegális tevékenységével.

Majd 2015-ben és 2016-ban többször is bennfentes információk birtokában adott-vett Apple értékpapírjokat nem sokkal a negyedéves jelentés nyilvánosságra hozatala előtt.

A bennfentes kereskedelem az Egyesült Államokban 20 évig terjedő szabadságvesztéssel és 5 millió dolláros bírsággal büntethető.