Története legnagyobb nyereségét érte el az Erste Csoport

The Erste Bank logo is pictured on Graben Street in central Vienna :rel:d:bm:GF2E92S0YJB01 The Erste Bank logo is pictured on Graben Street in central Vienna February 28, 2013. Erste Group Bank said on Thursday it aimed to keep operating results flat in 2
The Erste Bank logo is pictured on Graben Street in central Vienna February 28, 2013. Erste Group Bank said on Thursday it aimed to keep operating results flat in 2013 by using cost cuts to compensate for modest loan demand in emerging Europe markets that are set to see only moderate economic growth. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA - Tags: BUSINESS LOGO)
Vágólapra másolva!
Az 1,8 milliárd eurós nettó nyereségét az osztrák bankcsoport a jelentős működési eredményével, az alacsony költségszintjével és a kedvező kockázati környezettel indokolja.
Vágólapra másolva!

"Az éves nettó nyereségünk, amely több mint egyharmadával közel 1,8 milliárd euróra emelkedett,

- nyilatkozta Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója.

„Ez az eredmény erős alapokon nyugszik, hiszen mind a betét-, mind a hitelállományunk 7 százalékkal nőtt. Jelenlétünk továbbra is folytatódik az Európai Unió gazdaságilag legdinamikusabb régiójában. Az alacsony munkanélküliségi ráta, a növekvő reálbérek és a növekvő gazdasági versenyképesség arra ösztönözte régióink vállalkozóit, hogy több kockázatot vállaljanak és befektessenek, ezáltal pedig munkahelyeket teremtsenek. Ez a pozitív hangulat a kiskereskedelmi szektorban is jelen van, ahol a lakossági és a fogyasztási hitelek iránti kereslet stabil maradt" - mondta a vezérigazgató.

A nettó kamatbevétel - elsősorban Csehországban és Romániában, de Ausztriában is - 5,3 százalékkal nőtt, míg a nettó jutalékbevétel 3,1 százalékkal.

Utóbbi elsősorban a fizetésekkel kapcsolatos szolgáltatásokból és a vagyonkezelésből származik.

A költségek gyakorlatilag változatlanok maradtak.

Az éves közgyűlésen részvényenként 1,40 euróra emelt osztalékot javasol a menedzsment.

A jelentés többek között megemlíti, hogy a pénzügyi instrumentumok értékvesztése plusz 59,3 millió eurót tett ki, ami a javuló eszközminőségből fakad, ezt a kötelezettségvállalásokra és garanciákra képzett céltartalékokból szabadították fel. A hitelezési üzletágban a kockázati céltartalékok nettó elosztása jelentősen javult szinte minden szegmensben, de különösen Horvátországban és Ausztriában.

Története eddigi legnagyobb nyereségét érte el a 200 éves Erste Csoport Forrás: REUTERS/Herwig Prammer

A bankcsoport mérlegfőösszege 236,8 milliárd euróra emelkedett - ez 7,3 százalékkal jobb a tavalyi évi eredménynél. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek és előlegek 149,3 milliárd euróra nőttek - ez 7 százalékos növekedést jelent. Forrásoldalon a bankok betétei 17,7 milliárd euróra emelkedtek (16,3 milliárd euróról), az ügyfélbetétek pedig - a főbb piacokon - 162,6 milliárd euróra emelkedett (7,7 százalékos növekedéssel 151 milliárd euróról). A hitel - betét arány 91,8 százalékos volt, a tavalyi 92,4 százalék után.

A kilátásokat tekintve, az Erste Csoport régiónk szilárd makrogazdasági fejlődésén alapul véve, mintegy 3 százalékos reál-GDP-növekedést vár a közép-kelet-európai országokban, és 2 százalékosat Ausztriában a folyamatos erős belföldi kereslet, a növekvő reálbérek, az alacsony munkanélküliség és a növekedés következtében.

Egyszámjegyű százalékkal várja a hitelállomány növekedését, és a bevételek erősebb növekedésére számít a költségekhez képest. A kockázati költségek várhatóan emelkednek majd 10-20 bázisponttal, de történelmi szinten alacsonyak maradnak. Az egyéb működési eredményt a romániai bankadó negatívan befolyásolja majd. A közép- és kelet-európai országok alacsony adókulcsai miatt az Erste Group adórátája várhatóan 20 százalék alatt marad.

A fentiek alapján a 2019-es évre a tárgyieszköz arányos megtérülést (ROTE) 11 százalékra várják.

Cikkünk az Erste Group közleménye alapján készült.