Alapításának 300. évfordulóját ünnepli a dúsgazdag miniállam

the Castle of Vaduz, home of the Liechtenstein princely family, in Liechtenstein's capital Vaduz.   AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Nem látogatott országok
A photo taken on June 7, 2013 shows the Castle of Vaduz, home of the Liechtenstein princely family, in Liechtenstein's capital Vaduz. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az államalapítás 300. évfordulóját ünnepli Liechtenstein, ahol az ünnepi programsorozat szerdán kezdődött. Az ország korábban az adóelkerülők egyik fellegvárának számított, a közelmúltban azonban megszűnt adóparadicsom jellege. Az első dolog, amely a miniállamról a legelőször az eszünkbe jut, az mind a mai napig a bélyeg.
Vágólapra másolva!

Az ország minden szegletéből százak vonultak díszmenetben a két terület határára, amelyek egyesítésével 1719-ben létrejött a Liechtensteini Nagyhercegség. A felvonulóknak nem kellett hosszú utat megtenniük, a világ hatodik és kontinensünk negyedik legkisebb országának számító, Ausztria és Svájc között fekvő Liechtenstein észak-déli irányban 25 kilométer, nyugat-keleti irányban pedig mindössze 12 kilométer.

A születésnapi rendezvények sorában szerda este a fejedelemség legnagyobb településének számító, hatezer lakosú Schaanban tartanak ünnepséget, amelyen a 73 éves II. János-Ádám herceg és családja is részt vesz.

Liechtenstein, azaz a Lichtensteini Nagyhercegség alapja az 1342-ben létrejött Vaduzi Őrgrófság volt. Jelenlegi határai 1434 óta változatlanok.

Az első világháború után Svájc felé közeledett. 1921-ben az országban kikiáltották az alkotmányos monarchiát. 1923-ban gazdasági és vámunió jött létre Svájccal, azóta hivatalos pénzneme a svájci frank.

Liechtenstein ma a világ egyik leggazdagabb országa. A nagyhercegségben számos neves nemzetközi vállalkozás székhelye található, egy időben igazi adóparadicsomnak számított.

Az offshore-cégek alapításából az országnak jelentős jövedelme származott. Az itteni adóstruktúrákat előszeretettel használták magánvagyonokba tartozó adózatlan pénzeszközöknek, illetőleg az ezek újra befektetéséből származó hozamoknak az elrejtésére vagy akár külföldi cégekben fennálló részesedések láthatatlan és „adómentes" tulajdonlására.

Ma már azonban az országot korábban jellemző banktitok a múlté. Liechtenstein rendkívüli nemzetközi politikai nyomásra 2015-ben megállapodott az Európai Unióval arról, hogy 2016-tól minden, uniós állampolgár nevén vagy uniós állampolgár tényleges tulajdonában lévő offshore cég nevén lévő liechtensteini bankszámláról automatikusan adatot szolgáltat az érintett magánszemélyek adóhatóságának, közöttük a magyar adóhatóságnak, a NAV-nak is.

A vaduzi kastély a Liechtenstein hercegi család lakhelye Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Amiről mind a mai napig nagyon híres ez a parányi ország, az nem más mint a bélyeg, Liechtenstein ugyanis a bélyegnagyhatalmak közé tartozik.

Különleges emlék lehet utazásunkról egy itteni bélyeg, amely a hercegi család egy tagját, vagy a miniállam csodás táját ábrázolja.

A Liechtenstein fejedelmi család jelenleg a világ leggazdagabb családjai közé tartozik. A herceg magánvagyona mintegy 2 milliárd dollárra tehető. Liechtenstein alkotmányos monarchia, élén II. János Ádám herceg áll apja 1989-es halála óta. A parlament, a Landtag 25 választott képviselőből áll, a kormánynak pedig öt tagja van.