Itt a bejelentés: ebben leszünk a legnagyobbak Európában

Vágólapra másolva!
Az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején, mintegy 160 ezer négyzetméteren épít az E.ON egy 12 megawatt beépített csúcsteljesítményű naperőműparkot. A projekt megvalósításával az Audi Hungaria gyárterületén fog működni Európa legnagyobb épületen kialakított fotovoltaikus rendszere. Az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek, a tervek szerint 2020 januárjától indulhat a zöldenergia termelése.
Vágólapra másolva!

„Az Audi Hungaria energiaellátásának közel 70 százalékát már most megújuló, geotermikus energiából fedezi.

Deklarált célunk, hogy az Audi Hungaria szén-dioxid-semleges vállalat legyen.

A megvalósuló naperőműparkkal immár az áramellátás terén is újabb lépést teszünk célunk elérése felé” – mondta Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

„Egy közel 25 éves együttműködés indul a vállalatok között. Tavaly kapcsoltuk rendszerbe első saját napelemtelepeinket Szigetváron és Mohácson 10 hektár összterületen, nagyságrendet léptünk a megújuló energia hasznosításában. A Győrben megvalósuló naperőműpark egy újabb nagy lépés” – mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária igazgatósági tagja.

Látványterv a beruházásról – a napelemeket a tetőkre helyezik Forrás: Audi Hungaria

Az együttműködés értelmében az Audi Hungaria biztosítja két, egyenként mintegy 80 ezer négyzetméteres logisztikai központjának tetőfelületét a naperőműpark kiépítéséhez. A tervek szerint ez lesz Európa legnagyobb tetőre szerelt naperőmű-beruházása.

Az E.ON helyezi üzembe és működteti a 35 ezer napelemből álló parkot, amely évente több mint 9,5 GWh energiát fog termelni.

Ez az energiamennyiség 5 ezer háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy 6 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Az Audi Hungaria ambiciózus célokat fogalmazott meg a környezetvédelem területén, amely a teljes energiafelhasználás, a szén-dioxid-kibocsátás, a vízfelhasználás és a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérséklését is jelenti. Ennek keretében mára a vállalatnál keletkezett hulladék 99,5 százalékát újrahasznosítják, valamint a további területeken is jelentős előrehaladást ért el.