A rajongók egyre nehezebben viselik a sportok nélküli világot

Cleveland Browns, NFL, amerikai foci
CLEVELAND, OH - SEPTEMBER 08: A general view during the U.S. National Anthem before a game between the Cleveland Browns and the Tennessee Titans at FirstEnergy Stadium on September 08, 2019 in Cleveland, Ohio . Jamie Sabau/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) a tervek szerint nézőkkel, időben és teljes menetrenddel kezdi meg a 2020-as szezon alapszakaszát szeptember elején. A liga nagyon bizakodó, és már ki is adta a sorsolást, illetve elkezdődött a jegyek értékesítése, pedig még az sem biztos, hogy a hatóságok engedélyezni fogják, hogy nézők legyenek a stadionokban. Az NFL ennek ellenére rendkívül magabiztosnak tűnik és az sem meglepő, hogy rendkívüli a kereslet a jegyek iránt, emiatt pedig az árak is jócskán emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Idén az NFL szezon a tervek szerint gond nélkül, időben fog elrajtolni, ráadásul nézőkkel a stadionban. A sorsolás nyilvánosságra hozatala után a jegyek értékesítése is megkezdődött, pedig a liga tervei és magabiztossága ellenére még egyáltalán nem biztos, hogy valóban rendezhetnek majd meccseket szeptemberben, és a nézőket is beengedhetik a 70-90 ezer férőhelyes stadionokba.

A csapatokat azonban gazdaságilag komolyan megviselte a járvány.

Ahogy az Origo is megírta, 350 millióról 500 millió dollárra nőhet a klubok maximális adósságállománya. A liga és a klubvezetők erről múlt héten állapodtak meg és ezen a héten pedig a 32 tulajdonos is jóváhagyta az indítványt.

Illusztráció Forrás: AFP/2019 Getty Images/Jamie Sabau

A döntés hátterében az állhat, hogy szakértők szerint, ha a szeptemberben induló új szezonban nézők nélkül rendeznek mérkőzéseket, az egyetlen forduló alatt 138 millió dolláros bevételkiesést okoz, ha viszont az egész idény üres stadionokban zajlik majd, akkor az már 2,3 milliárdos veszteséget jelent.

A liga és úgy tűnik, hogy a szurkolók is rendkívül bizakodóak, mert a mostani jegyértékesítésnél az érdeklődés jócskán felülmúlja az előző év azonos időszakát.

A másodlagos piacokon, mint a SeatGeek és a TicketIQ oldalakon átlagosan 391 dollárba kerültek a jegyek, ami 51 százalékos növekedés 2019-hez képest. Mindössze négy csapat iránt csökkent az érdeklődés, ezek a New England Patriots, ahonnan a csapat legnagyobb sztárja eligazolt, valamint a Detroit Lions, a Los Angeles Chargers és a Chicago Bears.

A TicketIQ szerint ez az 51 százalékos éves növekedés a legnagyobb, mióta vezetik ezt a statisztikát, vagyis jól látszik, hogy a rajongók ki vannak éhezve a sportra. A kereslet különösen nagy a Las Vegasban Raiders hazai mérkőzései iránt. Egy átlagos jegy 1098 dollárba kerül a csapat új stadionjába, ez pedig 527 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

Illusztráció Forrás: AFP/2019 Getty Images/Patrick Smith

Tony Knopp, a TicketManager jegyértékesítő oldal vezérigazgatója szerint nem számítottak arra, hogy ennyien akarnak majd jegyet venni az NFL mérkőzésekre, hiszen még mindig bizonytalan, hogy milyen lesz a helyzet szeptemberben. Hozzátette, hogy mindez jócskán meghaladta a csapatok várakozásait is.

Nem csak azért drágultak a jegyárak, mert az emberek már hónapok óta nem láttak élőben sporteseményeket, hanem azért is, mert megváltozott az NFL jegyértékesítési stratégiája. Tavaly a csapatok 85 százalékánál az év azonos időszakában a szezonjegyek mellett egyéni meccsbelépőket is lehetett vásárolni, most viszont csak 21 csapat döntött így, emiatt sokkal kevesebb az elérhető jegy a másodlagos piacokon.

Még a New York Jets csapatánál is 153 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a jegyárakban,

pedig New Yorkban a két helyi csapat, a Giants és a Jets, is minden bizonnyal csak zárt kapus meccseket tart majd. A szurkolók viszont biztosra akarnak menni és lefoglalják a helyüket arra az esetre, ha mégis élőben nézhetik meg a mérkőzéseket.

Dak Prescott, a Cowboys irányítója Forrás: AFP/2019 Getty Images/Tom Pennington

Jelenleg a Las Vegas Raiders átlagos jegyárai a legdrágábbak 1098 dollárral, őket a Denver Broncos követi 774-gyel, majd a harmadik helyen a Dallas Cowboys áll 646-tal. Legolcsóbban a Detroit Lions mérkőzéseire lehet bejutni, hiszen a jegyek átlagos ára csak 142 dollár.

Rajtuk kívül a Buffalo Bills az egyetlen, ahol 200 dollár alá esett az átlagár.

A szurkolók magabiztosságát növeli, hogy az NFL kedvezően áll hozzá a jegyek árának visszatérítéséhez, ha a meccsek mégis elmaradnának, vagy a szurkolók nem mehetnének be a stadionokba. Aki közvetlenül a kluboktól veszi meg a jegyét, vis maior esetén visszakaphatja annak teljes árát, vagy egy későbbi mérkőzésre vehet abból az összegből jegyet.