A money.hu szerint a babaváró hitel rászolgált a szuperkölcsön jelzőre

hitel lakás család
ILLUSTRATION- A toy figure family consisting of mother, father, daughter and baby, in front of a house. In the foreground are coins built up as a wall in Dresden (Saxony), Germany, 22 May 2015. Photo: Thomas Eisenhuth -NO WIRE SERVICE-
Vágólapra másolva!
Az már a tavaly júliusi induláskor látszott, hogy rendkívüli kedvezményeket nyújt a konstrukció, de most alig több mint egy évvel a rajt után a banki ajánlatokat naprakészen bemutató - az ingatlan.com-csoporthoz tartozó - money.hu Origo számára készített "mérlegéből" is látszik, hogy szép karriert futott be a babaváró hitel.
Vágólapra másolva!

A hétvégékkel együtt naponta közel 2 milliárd forint összegű babaváró hitelre kötöttek szerződést a feltételeket teljesítő babavárósok. Vagyis 2019 júliusától idén május végéig 735 milliárd forintnál tart a teljes összeg.

Az elmúlt egy év tehát kiemelkedő számokat hozott, és bár a járvány ugyan bizonytalanná teheti sok család anyagi helyzetét, de akik gyermekvállalást terveznek és stabil jövedelemmel rendelkeznek, azoknak mindenképpen megfontolandó alternatíva a babaváró hitel.

Naponta mintegy 2 milliárd forint összegű babaváró hitelre kötöttek szerződést hazánkban. Forrás: Shutterstock

A babaváró hitelhez járó kedvezményeknek persze feltételei vannak, mégpedig szigorúak. "A szigor oka elsősorban az, hogy olyan hitelről van szó, amely mögött nincsen ingatlanfedezet, ez pedig egy "hagyományos", úgynevezett piaci feltételű lakáshitelnél alapfeltétel, és csökkenti a bank kockázatát."

- mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Előfordul, hogy egyes hiteleket, például a személyi kölcsönöket vagy éppen a babavárót fedezetlen kölcsönként emlegetik, de ezt érdemes kicsit pontosítani. A hitelek fedezete első körben az adós jövedelme. Az ugyanis nem életszerű, hogy jövedelem nélkül bárkinek is adnának hitelt a bankok. Olcsóbb lehet egy hitel, ha van "másik" fedezet vagy biztosíték is. A jelzáloghiteleket ezért is hívják ingatlanfedezetű hitelnek. A babaváró hitel esetében az állami helytállás jelenti a jövedelem után a "következő" fedezetet.

Visszatérve a babaváró hitelekhez: pontosan a szigorú és bonyolult feltételek miatt nem mindenki tud könnyen eligazodni a jogszabályrengetegben. Éppen ezért a money.hu már a babaváró hitel indulása után létrehozott egy oldalt, amelyen keresztül mindenki ellenőrizheti, teljesíteni tudja-e a feltételeket.

A babaváró hitel esetében az állami helytállás jelenti a jövedelem után a "következő" fedezetet. Forrás: Northfoto

A hiteligénylés előtt ezért mindenképp érdemes végigfutni a money.hu babaváró-kalkulátorán.

Azért is érdemes körültekintően tájékozódni, mert a bankoknál a hitelbírálati kritériumok eltérőek lehetnek.

Emiatt előfordulhat, hogy az egyik bank elutasítja a kérelmet, miközben egy másik jóváhagyná azt. A money.hu szakemberei segíteni tudnak a megfelelő bank kiválasztásában és támogatást adnak ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a hitelfelvétel.

A babaváró hitel mellett egy másik, 2019 júliusában újdonságként megjelenő konstrukció, a falusi csok is most ünnepli 1 éves születésnapját. Mindkét konstrukció a gyermekvállalás ösztönzését célozza, a falusi csok arra a közel 2500 településre "csábítja" a gyermeket tervező párokat, családokat, amelyeken az elmúlt években csökkent a lélekszám. Egy év leforgása alatt összesen 54 milliárd forintot fordítottak lakáscélra a falusi csokot felhasználó családok május végéig. Az érintett településeken lévő ingatlanok vásárlására, felújítására átlagosan 7,7 millió forintot kaptak tavaly július óta az igénylők.

A falusi csokos települések ingatlanáraihoz mérten ez a támogatott konstrukció jelentős tételt jelent. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentésében szereplői számítás szerint ugyanis a falusi csokos településeken a lakóingatlanárak a budapesti átlag 20 százalékát sem érték el tavaly, ezzel pedig a legolcsóbb településtípusokat jelentik. Azokon a településeken, amelyek nem szerepelnek a falusi csok-listán, a fővárosi átlagár 40 százalékáért lehetett lakóingatlant vásárolni. A megyeszékhelyek pedig még ennél is drágábbak.