Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az évtized chipgyártó üzletére készülhet az Intel és a Samsung

Lenovo Legion Y540, gamer, laptop, teszt
9. generációs Intel Core i7 procit kapott.
Vágólapra másolva!
Az amerikai Intel processzorait más gyártók is gyárthatják a jövőben, erről folynak legalábbis megbeszélések a chipgyártó és a dél-koreai Samsung, valamint a tajvani TSMC között.
Vágólapra másolva!

A Samsung részvényei csaknem 10 százalékkal megugrottak a hét eleji kereskedésben Szöulban annak a hírnek a hatására, hogy új megrendeléseket kaphat az amerikai versenytársnak számító Intel részéről, amely egyben lendületet adhat a dél-koreai technológiai csoport chipgyártó részlegének is.

A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy az Intel tárgyalásokat folytatott a koreai céggel és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co céggel egyes processzor chipjei gyártásának kiszervezésével kapcsolatban.

A megbeszélések heves versengést eredményeztek a TSMC és a Samsung között,

ami nem véletlen, hiszen a dél-koreai félvezetőgyártó - a világ legnagyobb memóriachip gyártójaként - épp nagy volumenű szerződések után kutatott ahhoz az egységéhez, amely processzorchipeket gyárt más vállalatok számára.

Az Intel tavaly júliusban azt fontolgatta, hogy több chip gyártását is kiszervezi, miután hat hónappal késlekedett néhány új generációs processzorának elindítása.

A chip-szektor elemzői azonban úgy ítélik meg, hogy a TSMC előnyösebb helyzetben van a potenciális Intel-megrendelések többségének megnyeréséhez. A TSMC részvényárfolyama alig változott a hírre.

Az Intel kiszervezheti gyártása egy részét a Samsung és a TSMC felé Forrás: Origo

Az elemzők becslése szerint az Intel 2023-ban központi processzora gyártásának 10-30 százalékát kiszervezheti, ezzel 5-10 százalékkal növelheti a TSMC bevételeit, mivel a cég technológiája a következő néhány évben megelőzi a Samsungét.

A TSMC régóta egyes fogyasztói elektronikai csoportok kedvelt gyártójának számít, mint például az Apple vagy a Huawei. Ezek a vállalatok közvetlenül versenyeznek a Samsunggal más piacokon, ilyen például az okostelefonok szegmense.

A tajvani csoport évtizedek óta uralja a piacot, és régre visszanyúló üzleti kapcsolatokat tart fenn chiptervezőkkel és eszközgyártókkal.

A Samsung ugyanakkor 116 milliárd dollárt fordít olyan fejlesztésekre a következő 10 évben, amellyel hosszú távon megelőzheti a TSMC-t.

A Samsung nem kommentálta az értesülést.

Forrás: Financial Times

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről