Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már neve is van a digitális nomádként dolgozók új csoportjának

laptop summer music study studying beach wireless learn learning girl people play playing headphones job teen app computer hearing holiday student apps mobile movies video device reading watching software entrepreneur webcam working young game technology
41597993 - teen girl studying with a laptop on the beach leaning on a bicycle
Vágólapra másolva!
A technológia vívmányai, a vezeték nélküli internet, okostelefonok és a felhőalapú szoftverek sokszor teljes mértékben lehetővé teszik a helyfüggetlenséget egyes munkavégzési feladatok ellátásához.
Vágólapra másolva!

A világjárvány teljesen átalakította a klasszikus munkaidőkben végzett irodai munka fogalmát. A röghöz kötés helyett mára egyre több dolgozó választja a vándorló életmódot, és gyakran távoli országok kávézóiból, strandjairól jelentkeznek be a reggeli munkakezdéskor.

Noha a digitális nomádok élvezik a szabadság és a rugalmasság előnyeit, hátrányként sokszor említik a magányt és a gyorsabb kiégést.

Szintén kihívásokat vethet fel a nemzetközi egészségbiztosítás fenntartása, és a munkavízum megszerzése.

Ugyanakkor főként

az informatikai és pénzügyi szektorban dolgozók előszeretettel tekintenek bázisként olyan országokra,

ahol melegebb az időjárás, nyugodtabb az életmód, és gyakran vonzó adórendszerek állnak rendelkezésre.

Illusztráció Forrás: Pixabay / Készítette: engin akyurt

Daniel Goebel, a Malta Digital Nomad Association társalapítója elmondta:

Az MBO Partners amerikai üzleti szolgáltató vállalat 2018-as felmérésekor 4,8 millióan nevezték magukat digitális nomádnak, de ez a szám mára ennek többszöröse. A járvány problematikussá tette a folyamatos határátkelést, ezért sokan döntöttek állandó bázis létesítése mellett.

Mivel sok turistacélpont gazdasága küzd a megélhetésért, egyes kormányok elkezdték kiaknázni ezt a lehetőséget, és úgynevezett „digitális nomád és szabadúszó vízumot" hirdetnek a növekvő számo techpat-nak.

Barbados paradicsomi tengerpartja Forrás: PublicDomainPictures/Pixabay

Míg a klasszikus turisztikai vízumok általában 30 vagy 90 nap elteltével lejárnak, addig ezek a vízumok akár az egy éves tartózkodást is lehetővé teszik az országokban.

Az Európában pionír Észtországot, Grúzia és Horvátország is gyorsan követte az intézkedéssel. A tengerentúlon Antigua és Barbuda kétéves Nomad Digital Residence-t (NDR) jelentett be a távmunkások számára, Barbados pedig 12 hónapos „Welcome Stamp" -ot ajánl a távoli munkavállalóknak.

Az ilyen lépéseket sokan üdvözölték a digitális nomád közösségben.

A statisztikák szerint, az Európába érkezők számára különösen Ciprusnak nagy a vonzereje, amelyet főként a napsütésnek, a jó közbiztonságnak és a kedvező adózásnak köszönhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez