Hatalmas méreteket ölt Brazíliában az illegális aranybányászat

arany, bánya, bányászás
Vágólapra másolva!
A tavalyi és tavalyelőtti évben a brazil aranyexport körülbelül 28 százaléka illegális bányákból származott – derül ki az államügyész és a Minas Gerais-i Szövetségi Egyetem által készített jelentésből. Ez pedig a dokumentumok széles körű hamisítására és a hatékony bűnüldözés hiányára utal. A részleteket a ChannelNewsAsia adta közre.
Vágólapra másolva!

A jelentés 48,9 tonna arannyal kapcsolatban talált illegális kitermelésre utaló jeleket a vizsgált kétéves időszakban. Brazíliában a vadmacska, azaz illegális bányászok gyakran olyan területeken bányásszák az aranyat, ahol ez a tevékenység nem engedélyezett, például védett természetvédelmi területeken vagy az őslakosok földjén.

Ez a környezetvédelmi előírások figyelmen kívül hagyásával végzett bányászat az Amazonas esőerdeiben jelentős mértékben hozzájárul az értékes fák pusztulásához,

és bizonyítottan higannyal mérgezi a folyókat.

A jelentésben csak olyan aranykészletek szerepelnek, amelyet a szövetségi kormányzat már nyilvántartásba vett, és így nyomon tudja követni, hogy eleget tettek-e a nemesfémek utáni adófizetési kötelezettségnek. Az így szerzett adatokat összevetették a bányák bejelentett helyéről készült műholdfelvételekkel.

Légi felvétel kotrógépekről a La Pampa illegális aranybányászati területen, a Peru és Brazília közötti óceánközi autópálya mellett Forrás: AFP/Ernesto Benavides

A jelentés szerint a szóban forgó területekről származó arany mennyisége meghaladta az adott bányák kapacitását.

- mondta Raoni Rajao, a Minas Gerais-i Szövetségi Egyetem környezetgazdálkodási professzora, a jelentés egyik szerzője.

Érdekes módon 6,3 tonna arany esetében a hatóságok felé az arany származási helyeként bejelentett terület a műholdfelvételeken nem mutatta bányászati tevékenység nyomait.

Vadmacska aranybányász Forrás: AFP/Carl De Souza

A hivatalos adatok szerint 2020-ban 111 tonna aranyat exportáltak, ami több mint a 92 tonnás össztermelés, ami szintén azt jelzi, hogy egy részük illegális forrásokból származhatott - áll a jelentésben.

2019-ben és 2020-ban egyébként Kanada, Svájc és Nagy-Britannia vásárolta fel Brazília aranyexportjának 72 százalékát.