Egy zseniális magyar szerencsejátékos volt a Monte-Carlói kaszinó királya

Nők és a kaszinók kapcsolata régen és most kaszinó szerencsejáték kártya rulett
Vágólapra másolva!
Az elképesztő karriert befutott szerencsejátékost, a magyar Gály Lajost a rulett Napóleonjának és rulettkirálynak egyaránt nevezték Monte-Carlóban, ahol a mai napig az egyik legnagyobb formátumú hazárdjátékosként emlékeznek rá. Sokszor "robbantotta a bankot", ezért nem csoda, ha a kaszinóban rettegtek tőle, és végül nem kevés pénzt fizettek neki, hogy soha többé ne játsszon náluk. A legendássá vált szerencsejátékostól azonban egy idő után elpártolt a szerencse, végül mindenki által elfeledve, magányosan és elszegényedve halt meg Budapesten. 
Vágólapra másolva!

Gály Lajos a 19–20. századi magyar szerencsejáték-történet egyik legismertebb alakjának számít. Ő volt a budapesti, majd a Monte-Carlói, párizsi, nizzai, velencei és ostendei kaszinók, valamint játékbarlangok minden idők egyik legnagyobb formátumú és legszerencsésebb kezű hazárdjátékosa. A francia Rivéra játéktermeiben csak "Comte de Galy, roi de la roulette" (Gály gróf, a rulettkirály), vagy "Monsieur Maximum" néven emlegetett magyar "hőstettei" hosszú ideig tartották izgalomban a szerencsejátékosok világát.

Egy párbaj szakította félbe magyarországi karrierjét

Ám élettörténetét és pályafutását hiába keressük a lexikonok oldalain, nem emlékeznek meg sehol a legendájáról. Egyetlen irodalmi mű, a Kellér Andor által írt Rulettkirály mesél részletesen Gály Lajos életének eseményeiről.

Gály Lajos idős korában Forrás: ujsagmuzeum.hu

1847-ben született Pesten, nemesi, földbirtokos családban. Apja a kétegyházi Andrássy-uradalom tiszttartója volt, aki kemény munkával – és a rossz nyelvek szerint kétes pénzügyi akciókkal – küzdötte fel magát a birtokosok közé. Fiát a gazdálkodásnál jobban vonzotta a fényűző fővárosi élet, és az öreg Gály halála után Lajos különös ambíciókkal telve utazott a fővárosba.

Céljai között szerepelt a felső tízezer meghódítása, részt venni a mulatságaikon, és az akkoriban a társasági élet központjának számító Nemzeti Kaszinó tagjaként a mágnások nagystílű életét élni.

Az Angol Királyné szállóban lakott, s minden idejét kávéházakban, mulatókban és játékszobákban töltötte. Kétméteres alakja, rendkívüli szellemi és fizikai képességei, műveltsége, modora egyaránt segítették az érvényesülésben.

Arisztokrata barátainak hála, 1877. január 4-én végül elérte egyik áhított célját, és felvételt nyert a Nemzeti Kaszinó tagjainak sorába, majd ezt követően életében hat esztendő folyamatos kártyázás következett. Szó sem esett többet a politikáról, a budapesti éjszaka és a játékszenvedély elhomályosította a nagyra törő terveket.

Gály sikeres és népszerű játékosnak bizonyult.

A Monte-Carlói kaszinó 1878–ban Forrás: Library of Congress - Monte Carlo - commons.wikimedia.org

Ezt a bizonytalan karriert szakította meg egy ostoba affér, amikor is hatvanezer koronát veszített egy éjszakába nyúló kártyacsatában. Az eset párbajjal végződött: Gály karját - és pesti pályafutását - a rettegett párbajhős, Elek Gusztáv huszárezredes roncsolta szét. A Nemzeti Kaszinóból pedig kizárták. Ezek az események irányították Monte Carlo felé, hogy életének következő 22 esztendejét a világhírű üdülőhelyen töltse.

Monte-Carlóban máig emlegetik mesés nyereményeit

Kapóra jött a számára, hogy örökölt 40 ezer forintot, ezzel vetette bele magát az elegáns kaszinó világába a francia Riviérán, ahol unatkozó grófok, bárók, királyi sarjak múlatták az időt naphosszat.

De eleinte nem ment neki a játék, és egy idő után ott állt a tengerparton egyetlen fillér nélkül. Ekkor avatkozott be az életébe Fortuna. Korgó gyomorral kért kölcsönt egy barátjától, és az élelmiszervásárlás után megmaradt 40 frankkal felrohant a kaszinóba. Ezt az összeget tette fel az utolsó pillanatban a 17-es számra.

Nyert! Aztán még kétszer játszotta meg maximális tétekkel a 17 minden kombinációját, és ismét nyert. Összesen 130 ezer frankot.

Problémái egy csapásra megoldódtak, ismét élhette a jómódú szerencsejátékos megszokott életét, hogy aztán legendák sora szülessen róla.

Monte-Carlóban talán még ma is emlegetik például azt az estét, amikor maximális téttel fogadta meg ruletten a 36-os számot. A golyó körbejárt, majd belepottyant a harminchatosba. Nem volt megállás, a szerencsés kezű magyar a saját elmondása szerint volt, hogy zsinórban 40 estén keresztül képtelen volt veszíteni, mindenki csodájára járt a szerencséjének.

Lapozzon! A következő oldalon elmeséljük, hogyan pártolt el Gály Lajos mellől a szerencse, és miként veszítette el a teljes vagyonát.