Elkeltek a legendás zenész dalainak jogai

David Bowie
Vágólapra másolva!
David Bowie hatalmas és páratlan dalkatalógusának kiadói jogait a Warner Chappell Music (WCM), a Warner Music Group kiadói részlege vásárolta meg 250 millió dollárért, azaz 80.918.750.000 forintért. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

Guy Moot, a WCM vezérigazgatója a tranzakcióról így nyilatkozott:

Természetesen ezeket a szerzeményeket gondosan őrizni fogjuk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy még hosszú évekig magas színvonalon fennmaradhasson ennek a rendkívüli embernek az öröksége."

A vásárlás értelmében a WCM birtokolja ettől kezdve Bowie dalszerzői munkásságának jogait,

valamint szinte valamennyi dalfelvételét. A vállalat 2021 szeptemberében már kötött egy megállapodást a zenész 2000-től 2016-ban bekövetkezett haláláig tartó felvételeinek megvásárlásáról, ami kiegészíti az 1968 és 1999 között született dalok megszerzését.

David Bowie Forrás: Jimmy King

Az üzlet a legújabb a különböző cégek akvizícióinak sorában, amelyekkel híres popzenei előadók katalógusait vásárolták meg: Bruce Springsteen, Bob Dylan, Neil Young és a Fleetwood Mac különböző tagjai is jelentős összegekért adták el dalaik kiadási jogait.

Bruce Springsteen például 500 millió dollár értékben adta el teljes dalkatalógusát a Sony Musicnak.

Ezek a tranzakciók lehetővé teszik a kiadóvállalatok számára, hogy jogdíjakat söpörhessenek be, ha a tulajdonukban lévő dalokat filmekben, reklámokban, rádióban és egyéb műsorokban lejátsszák.

A WCM társelnöke, Carianne Marshall elmondta: "Örültünk, hogy a Bowie-hagyatékot kezelő ügynökség úgy ítélte meg, hogy a Warner Chappell rendelkezik a tudással, tapasztalattal és erőforrásokkal ahhoz, hogy átvegye a gyeplőt, és folytassa egy ilyen méretű gyűjtemény népszerűsítését. Úgy gondoljuk, felkészültünk arra, hogy ezekkel a zseniális dalokkal többféle csatornán és platformon keresztül dolgozhassunk."