Túlsúlyos volt az űrturista, aki jegyet nyert a SpaceX járatára

Tíz leggazdagabb ember, Elon R Musk
01 December 2020, Berlin: Elon Musk, head of the space company SpaceX and Tesla CEO, comes to the Axel Springer Award ceremony. Musk will accept this year's Axel Springer Award. Photo: Hannibal Hanschke/Reuters Images Europe/Pool/dpa (Photo by HANNIBAL HANSCHKE / Reuters Images Europe/Pool / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Mégsem valósult meg annak a floridai lakosnak az álma, aki lehetőséget kapott, hogy részt vehessen a SpaceX életreszóló élményt garantáló űrturisztikai járatán. A részleteket a The Guardian tette közzé.
Vágólapra másolva!

A 43 éves Kyle Hippchen, a Delta regionális légitársaság, az Endeavor Air floridai kapitánya, tavaly szeptemberben nyerte jegyét a SpaceX járatára.

Öröme azonban nem tarthatott sokáig, ugyanis az előkészületek alatt kiderült, hogy

testsúlyával meghaladja a SpaceX-nél szigorúan betartandó 114 kilogrammos súlyhatárt.

Kyle Hippchen a SpaceX Sárkány kapszulája előtt:

Hippchen - miután túltette magát csalódottságán - úgy döntött, hogy a részvételi lehetőségét átruházza korábbi egyetemi szobatársára, Chris Sembroskira, a ma már 42 éves adatfeldolgozó mérnökre.

A választás azért eshetett Sembroskira, mert az egyetemi éveik alatt közösen részt vettek egy űrutazást népszerűsítő űrkutatási érdekvédelmi csoport munkájában, amelynek során láthatták a NASA űrsiklóinak indításait is.

Elon Musk, a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat alapítója Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hannibal Hanschke

A történet azzal kezdődött, hogy tavaly Jared Isaacman,

a Shift4 Payments alapítója meghirdetett egy helyet a SpaceX első, turistákat szállító járatán,

amelynek szerencsés nyertesét rövidesen kisorsolták. Hippchen 600 dollárt, Sembroski pedig 50 dollárt kockáztatott.

A sorsolásra több mint 72.000 nevezés érkezett, a bevételt pedig egy gyermekkórháznak ajánlották fel.

A hirdetésben szerepelt ugyan, hogy a pályázónak 114 kilogramm alatt kell lennie, miközben Hippchen ekkoriban még 150 kilogrammot nyomott, de remélte, hogy az utazás időpontjára le tud fogyni.

Miután értesítették arról, hogy nyert és rájött, hogy a rendelkezésére álló röpke pár hónap alatt mégsem tud ilyen jelentős túlsúlytól megszabadulni, a jegyét Sembroskinak adta.

Barátja cserébe megígérte, hogy magával viszi Hippchen kiválasztott személyes tárgyait az űrbe.

A tárgyak között volt a középiskolai és főiskolai gyűrűje, a repülőgép-kapitányi válltakarója és a dédnagybátyja első világháborús Bíbor Szíve.