Indul a Sberbank betéteseinek kártalanítása, mutatjuk a részleteket

Sberbank, logó, épület, Budapest, Fehér Hajó utca, illusztráció
Vágólapra másolva!
Megjelent az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) honlapján a közlemény a Sberbank betéteseinek kártalanításáról szerdán délelőtt.
Vágólapra másolva!

Miután a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, az OBA megerősítette, "a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és tíz munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást". (Kandrács Csaba, az MNB alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése; a kifizetési folyamat utána indulhat meg.)

Az OBA emlékeztet rá, a törvényi előírás szerint 10 munkanapja van a kártalanításra.

Az alap felhívta a figyelmet arra, hogy betétesenként főszabály szerint

legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint értékben fizet kártalanítást azon betétesek részére, akiket a Sberbank a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénynek megfelelően azonosított.


A kártalanítás érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük, az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket, és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére - írták.

A Sberbank logója a budapesti Hajó utcában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kártalanítás módjáról, a kifizetések megkezdéséről az OBA a honlapján, a sajtóban közzétett, valamint a Sberbankban kifüggesztett közlemények útján tájékoztatja a betéteseket.

A Sberbank betéteseinek kártalanításáról az OBA a következő napokban részletes tájékoztatást ad honlapján (www.oba.hu), valamint a Sberbank honlapján elhelyezett közleményekben - húzták alá.

A közleményben arra is kitértek, hogy az Európai Unió területén bejegyzett hitelintézetekben elhelyezett betéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja.

Az OBA 1993 óta áll a betétesek szolgálatában, az eddigi legnagyobb kártalanítási ügyében, 2015-ben a DRB bankcsoport 73 ezer betétesének fizetett 20 munkanapon belül 103 milliárd forintot.

A kártalanítással kapcsolatos tapasztalatokat az OBA Fehér könyve tartalmazza, amely megtalálható az OBA honlapján.

Az OBA kártalanítás kifizetésének határideje tavaly január 1-jétől 10 munkanap - idézték fel.

Akik nem jogosultak kártérítésre

A Sberbank adatai alapján az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) fel fogja mérni a pénzintézet pontos betétesi állományát, és ez alapján tudja majd összegezni a kártérítési limit feletti ügyfelek, illetve a kártérítésre nem jogosultak létszámát - válaszolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI kérdésére.

A jegybank Pénzügyi Szervezetek Felügyeletéért és Fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége megerősítette azt, hogy az OBA-kifizetésre nem jogosultak követeléseit, illetve a limit feletti követeléseket a végelszámolási eljárás során, annak szabályai szerint elégítik majd ki.


Miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, az MNB szerdán bejelentette: visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását a hazai hitelintézet súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt.

Az OBA 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért - írták.

Az alap védelme magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok betéteire és az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatokra vonatkozik - jelezte a jegybank.
Kandrács Csaba, az MNB alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése; a kifizetési folyamat utána indulhat meg.

Az OBA honlapjára kikerült közleményében szerdán úgy fogalmazott, hogy "a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és tíz munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást".