Nem kell bejelenteni vagyonként a hazavitt orosz tankokat

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Luhanszk, orosz tank
Smoke rises from a Russian tank destroyed by the Ukrainian forces on the side of a road in Lugansk region on February 26, 2022. - Russia on February 26 ordered its troops to advance in Ukraine "from all directions" as the Ukrainian capital Kyiv imposed a blanket curfew and officials reported 198 civilian deaths. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háborús hírek között jelent meg az Interfax független orosz hírügynökség beszámolója arról, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Hivatal (National Agency for the Protection against Corruption - NAPC) bejelentette: nem keletkezik vagyoni helyzetükre vonatkozó bejelentési vagy bármilyen egyéb pénzügyi kötelezettsége azoknak az állampolgároknak, akik a hadi cselekmények során orosz tankot vagy egyéb hadifelszerelést zsákmányolnak.
Vágólapra másolva!

"Elfogott egy orosz harckocsit vagy páncélost, és aggódik annak esetleges bejelentési kötelezettsége miatt? Maradjon nyugodt, és védje továbbra is az anyaországot! Nem kell bejelenteni az elfogott orosz tankokat és egyéb felszereléseket, amennyiben azok értéke nem haladja meg a megélhetési minimumköltségek 100-szorosát (248.100 hrivnyát)", azaz közel 3 millió forintot – közölte a NAPC sajtószolgálata.

Megsemmisített orosz harckocsi 2022. február 26-án Luhanszk közelében Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

A hivatal azt is közölte, hogy a háborús helyzettel összefüggésben, nem terheli az ingatlantulajdonosokat 10 napon belüli bejelentési kötelezettség az ingatlanukban bekövetkezett jelentős állapotváltozásról sem. Az NAPC ugyanakkor továbbra is biztosítja az állampolgárok számára azt, hogy ha vagyoni helyzetük az orosz hadseregtől lefoglalt tárgyak következtében jelentősen megváltozna, akkor ezt bejelentsék a hivatalnak.

A NAPC honlapján az is szerepel, hogy a harckocsikat, illetve a felszereléseket nem foglalják le, mivel azok az "ukrán nép egységének és összetartozásának megnyilvánulásai a betolakodók elleni harcban", és így nem lehetnek adókötelesek.

Az elsőre furcsának tűnő bejelentés mögött egyébként valós jogalap húzódik. Mint a hivatal közölte, 2022. február 24-től - azaz az orosz támadás kezdeti napjától számítva - új szabályok vonatkoznak a bejelentési kötelezettségekre, egy elnöki rendelet nyomán. Ugyanakkor ez nem jelenti a jelzett értéknél nagyobb, ukrán állampolgárok által az ellenségtől lefoglalt eszközök teljes adóamnesztiáját. Azokra nézve továbbra is fennáll a bejelentési kötelezettség, pusztán a háborús állapotokra tekintettel, időben kitolódik annak teljesítése.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Hivatal egyébként nem rendelkezik nyomozati jogkörrel - erre egy másik, hasonló szervezet van felhatalmazva Ukrajnában -, feladata elsősorban az átlátható pénzügyeket és a korrupciót megelőző szabályozás előkészítése, illetve egyes ezekkel kapcsolatos hivatali feladatok végrehajtása.