Kárpát-medencei diákversenyek a fenntarthatóságról

Diákok a Kárpát-medencei középiskolások részére megrendezett csapatversenyen
Diákok a Kárpát-medencei középiskolások részére megrendezett csapatversenyen
Vágólapra másolva!
A héten zajló Fenntarthatósági Témahéten rendezik az „Ott vagyok honn, ott az én világom" középiskolásoknak szóló csapatversenyt, a ZöldOkos Kupa fenntarthatósági tudásversenyt 5-8. évfolyamos diákok és a GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Versenyt általános iskolák és diákjaik számára.
Vágólapra másolva!

A Fenntarthatósági Témahét egy olyan komplex szemléletformálási program, amely a jövő generációját, a diákokat szólítja meg iskolai és iskolán kívüli tanórákkal, programokkal, aktivitásokkal. A Témahét keretében zajló versenyek lehetőséget teremtenek a diákok aktív bevonására, ismereteik megmérettetésére.

Az „Ott vagyok honn, ott az én világom" verseny elnevezése Petőfi Sándor: Az alföld című verséből vett idézet. A költő 200 éve született, az idézet hűen tükrözi a verseny szellemiségét. A versenyen részt vevő diákoknak saját szülőföldükön, a saját világukban kell változást előidézniük egy általuk tervezett projektmunkában. A projekt célja, hogy a diákok egy fenntarthatóbb környezetet teremtsenek maguk körül. A versenyen határon belüli és határon túli magyar ajkú, középiskolás diákok indulhatnak 3 fős csapatokban, az egyik 3 fős csapatnak a határon belül, a másik 3 fős csapatnak a határon túl kell megalakulnia. A kapcsolatfelvétel után a két csapatnak együtt, közösen kell benyújtaniuk a verseny alapjául szolgáló projektmunkát. Beadási határidő: 2022. május 31. A verseny döntője 2022 szeptemberében Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség táborában kerül megrendezésre.

Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A ZöldOkos Kupa egy fenntarthatósági tudásverseny, amelyre az egész Kárpát-medencéből jelentkezhetnek felső tagozatos általános iskolás diákok. Az 5-6. osztályos diákoknak szóló Magonc versenyre az idei évben 155 intézmény jelentkezett. Ezek az iskolák a szervezők által biztosított versenyfeladatok alapján szervezik meg a versenyt saját tanulóiknak. A 7-8. évfolyamosoknak szólóPalánta verseny több fordulóból áll, a 3 fős csapatoknak önállóan kell jelentkezniük a versenyre. Az idei évben közel 2000 diák indult a megmérettetésen, melyből a 2022. április 29-én megrendezésre kerülő regionális középdöntőn összesen 108 diák - ebből 36 határon túli -vesz részt. Ezek a versenyek az ország négy különböző pontján, Veszprémben, Budapesten, Hajdúszoboszlón és Sátoraljaújhelyen kerülnek megrendezésre. A Kárpát-medencei döntőre 2022. május 22-én Budapesten kerül sor.

Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A ZöldOkos Kupa kérdései szorosan kapcsolódnak a 2022. évi Fenntarthatósági Témahét témáihoz, amelyek a víz, a felelős fogyasztás és az egészségvédelem. Ezen kívül a hulladék kezelésével kapcsolatosan és általános fenntarthatósági témában is várhatók kérdések. Az idei évben újdonságként a Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv tartalmi részei is megjelennek a versenyfeladatokban.

A Fenntarthatósági Témahét szervezői 2022-ben is elindítják a már hagyománynak számító GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Versenyt, amelynek keretében használt elemet, akkut és mobiltelefont gyűjthetnek a diákok. A program sikerességét jelzi, hogy az elmúlt 10 évben több, mint 700 tonna elemet és 171 ezer használt mobiltelefont gyűjtöttek össze a diákok.

A versenyidőszak idén 2022. április 25-től május 25-ig tart.

Minden megye legtöbb használt elemet, használt mobiltelefont gyűjtő iskolája 35 000 Ft alapítványi támogatásban részesül, valamint a diákok körében a 10 legtöbb mobiltelefont, használt elemet gyűjtő diák kap külön díjat. A nyeremények vagyis az értékes IT eszközök listája és az iskolai toplista folyamatosan nyomon követhető a weboldalon. Idén a szervezők egy újdonsággal fűszerezték meg a GyűjtsVelem Programot: használt sütőolajat gyűjtő kampányukhoz való csatlakozásra buzdítják az iskolákat országszerte.

A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft. A versenyek kiemelt támogatói a MÁV-VOLÁN csoport, a Yettel és a Rákóczi Szövetség.

Cikkünk kiemelt képén: Diákok a Kárpát-medencei középiskolások részére megrendezett csapatversenyen (forrás: Rákóczi Szövetség)