Vadászgörényeknek rendeztek szépségversenyt Magyarországon

vadászgörény kisállat
A vadászgörény szervezete gyorsan reagált a megfelelő terápiára, és három nap alatt szinte teljesen felépült
Vágólapra másolva!
Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Legutóbbi találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.
Vágólapra másolva!

Gulyás Krisztina, a Vadászgörény Barátok Egyesületének elnöke azt hangsúlyozta, hogy számukra az a fontos, hogy az állatok szépek legyenek, egészségesek, és a gazdák felelősen tartsák állataikat. Azon dolgoznak, hogy aki görényt szeretne tartani, azt ne hirtelen felindulásból tegye, mert meglátott valahol egy szép állatot, hanem a vásárlás előtt nézzen utána annak, mivel jár e kisragadozók tartása - írja a Magyar Mezőgazdaság.

A versenyen leginkább házi kedvencekkel találkozhattunk, akiket már társállatnak is tenyésztettek. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy milyen vérvonalúak, tehát ez is egy sarkalatos szempont, amikor kisállatot választunk" - mondta Gulyás Krisztina.

A verseny egyik "résztvevője":

S hogy mikor szép egy görény? Gyenes Irén,

az egyik bíráló szerint a karcsú, izmos, fitt görény az igazán szép.

"A bírálat során először is az összképet nézzük: az általános egészségi állapotot, a szőr és a bőr állapotát, a csontozatot. Esetleges fejlődési rendellenességet keresünk, nézzük a fejalakulást, a lábvég alakulását, az izomzatot, a szemek, a fülek, a körmök állapotát. Ez most egy szépségverseny, de nyilván az egészséges és tenyésztésre alkalmas állatokat tarjuk szépnek" - emeli ki Gyenes Irén.

A szép vadászgörény izmos, tömött szőrű, csillogó szemű, tiszta orrú, és egészséges benyomást kelt Forrás: 123rf.com

Az ideális vadászgörény kompakt, a farka a testéhez képest arányos, vagyis a testének kétharmadát teszi ki. Viszonylag kicsi, kerek füle van, nem túl hosszú feje és zárt mancsai. A szép görény izmos, tömött szőrű, csillogó szemű, tiszta orrú, és egészséges benyomást kelt.

A szakember küllemében jónak találta az állományt, viszont amit nagyon sajnálatosnak tart, az a fogak állapota. Nagyon sokan nem megfelelően etetik a görényeiket. A darált hús, a kutya- vagy cicakonzerv etetése miatt nagyon sok fogínygyulladásos, fogköves egyeddel találkozni, tehát az állatok szája nagyon nem egészséges.