Észak-Koreában bekövetkezett a legrosszabb: az utcán esnek össze az éhező gyerekek

Észak-Korea, épületek, építkezés
This photo taken on November 21, 2017 shows a general view of a public square in Rason. At the northeastern tip of North Korea, where the isolated, nuclear-armed country meets its giant neighbours China and Russia, United Nations sanctions on the regime over its weapons programmes are having an impact. And with the North facing further sanctions following its ICBM missile test on November 29, things are unlikely to get any easier for traders involved with the remote region's Rason Special Economic Zone (SEZ). / AFP PHOTO / Ed JONES / TO GO WITH NKorea-China-trade-sanction-diplomacy, FOCUS by Sebastien BERGER
Vágólapra másolva!
Sorra ájulnak el a gyerekek az éhségtől az észak-koreai Raszon tartományi jogú városában is, holott eddig úgy tűnt, hogy az ország nagy részében uralkodó rémisztő állapotokkal ellentétben itt a körülményekhez képest jól működik a gazdaság. A kiszivárgott információk azonban másra utalnak. Ezek alapján a helyi állami tisztviselők egyre dühösebbek  és frusztráltabbak. Úgy tűnik, attól félnek, hogy a nagyon nehéz gazdasági körülmények között lehetetlen megoldani az élelmiszerhiány problémáját - írja a DailyNK.
Vágólapra másolva!

Az ájulásokról szóló jelentések nyomán az Észak-Hamgjong tartományhoz tartozó Raszon város pártbizottsága úgy döntött, hogy

növeli a gyerekeknek szánt fejadagot, és naponta két darab kenyeret biztosít számukra.

"Raszon pártbizottsága olyan intézkedést fogadott el, amelynek értelmében minden három és hat év közötti gyermeknek napi két darab kenyeret biztosít" - nyilatkozta egy Észak-Hamgjong tartományban élő forrás a Daily NK-nak.

Bennfentes információk szerint a döntésben jelentős szerepet játszottak az igazgatás alacsonyabb szintjein dolgozó tisztviselők jelentései arról, hogy egyre több a súlyosan alultáplált gyermek.

Alultáplált gyermek édesanyjával Forrás: AFP/Gerald Bourke

A városban már régóta élénk kereskedelmi tevékenység folyt, köszönhetően annak, hogy kínai közelsége miatt különleges gazdasági térségként működik. A most hozott döntés azonban ékes bizonyítéka annak, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzár alatt, amely már több mint két éve tart, ebben a régióban is jelentősen romlottak a gazdasági körülmények.

A helyi pártbizottság konkrét utasításokat adott arra vonatkozóan, hogy a város élelmiszer-feldolgozó üzemeinek, köztük a Sonbong kenyérgyárnak, mit és mennyit kell termelnie.

A helyi népi bizottságok pedig magukra vállalták, hogy gondoskodnak az alapvető élelmiszerek beszerzéséről, beleértve a búzalisztet, a kukoricát, a cukrot és az olajat.

A 2017-es felvételen Raszon sűrű szmogba burkolódzó egyik köztere Forrás: AFP/Ed Jones

Az itteni pártbizottság azt is eldöntötte, hogy a kereskedelem újraindulásáig nem várják tétlenül a központi vezetés segítségét, helyette inkább önellátókká válnak. Arra számítanak, hogy a helyi földtulajdonosok megosztják terményeiket a lakosokkal, és

búzaliszt hiányában alternatív kenyéralapanyagokat kutatnak fel.

Amint gazdasági helyzet javul, a növelt kenyérfejadagot kiterjesztik az általános iskolásokra is. Emellett arra is felszólították a helyi tisztviselőket, hogy a kenyérkérdés mellett más javaslatokkal is álljanak elő az emberek életminőségének javítása érdekében - különben szigorú büntetésre számíthatnak.

Észak-koreai asszony gyermekével Forrás: AFP/Gerald Bourke

A helyzetet súlyosbítja, hogy a gyerekek mellett az idősebb korosztályba tartozók közül is egyre többen éheznek.

Ahogy azt az Origo több alkalommal megírta, a koronavírus-járvány, valamint az utóbbi nyár szélsőséges időjárása következtében Észak-Korea különösen nehéz helyzetbe került. Az ország számos térségében állandósulni illetve növekedni látszik az élelmiszerhiány, ami azt jelenti, hogy egyre többen vannak azok, akik nem jutnak megfelelő mennyiségű illetve minőségű élelemhez.