Bill Gates és Jeff Bezos is ott van az USA legnagyobb földbirtokosai között

USA, mezőgazdaság, illusztráció
American Country
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem mezőgazdász. Az USA és a világ leggazdagabb emberei közül például Bill Gates is hatalmas földtulajdonnal rendelkezik hazájában. A legnagyobb földtulajdonosok között azonban csak a középmezőnyben szerepel, jócskán lemaradva milliárdos társa, Jeff Bezos mögött.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb földterület kell toplistára kerüléshez

Aki 2021-ben a legnagyobb földtulajdonosok Top100-as listájára fel akart kerülni az Egyesült Államokban, annak legalább 63.158 hektár földterülettel kellett rendelkeznie.

Az USA legnagyobb földbirtokosai tavaly ismét több százezer hektárral bővítették birtokaikat.

Ez az egyik legfontosabb megállapítás a 2021-es Land Report magazin által készített jelentésben, amelyet a Magyar Mezőgazdaság cikkének segítségével ismertetünk.

Miközben a 100 legnagyobb földtulajdonos birtokában lévő területek 2021-ben tovább nőttek, ezzel párhuzamosan növekedett a 100 legnagyobb tulajdonos közé történő bejutáshoz szükséges földterület nagysága is.

2007-ben még "mindössze" 30.364 hektár elég volt a 100. helyhez, 2021-ben viszont ennek már több mint a kétszeresére volt szükség az elitklubba való bekerüléshez.

A 100 legnagyobb földtulajdonos birtokában lévő területek 2021-ben tovább nőttek az Egyesült Államokban Forrás: MaxyM / Shutterstock

Ők a legnagyobb földtulajdonosok

S hogy kik voltak a legnagyobb földbirtokosok tavaly az Egyesült Államokban?

A kaliforniai Emmerson család, a Sierra Pacific Industries (SPI) tulajdonosai az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosaivá váltak a múlt évben.

Hatalmas birtokaikat további 175.000 hektárral bővítették Oregonban. Az október 1-jén lezajlott tranzakció több mint 943.300 hektárra növelte a család birtokát.

John Malone, aki a Liberty Media (többek között a Forma-1-et tulajdonló médiacsoport) tulajdonosa, 2021-ben az 1. helyről a 2. helyre csúszott vissza. Az üzletember 890.700 hektárnyi mezőgazdasági területet birtokol az USA nyugati részén és rengeteg erdőt északkeleten.

A harmadik helyen 2021-ben (az előző évhez hasonlóan) a washingtoni Reed Family állt 850.200 hektárral. A Reed család földbirtokai elsősorban Washington, Oregon és Kalifornia között oszlanak meg.

Bill Gates már rengeteg szántóföldet felvásárolt az Egyesült Államokban Fotó / AFP

A médiamágnás Ted Turner a 4. helyet foglalja el, 809.700 hektárral. Turner földjének nagy részét több mint 50.000 bölény legeltetésére használják – ez a legnagyobb magáncsorda a világon.

Stan Kroenke - aki számos sportérdekeltsége között az Arsenal FC tulajdonosa - végzett az ötödik helyen 658.900 hektárral. Kroenke házastársa egyébként Ann Walton, a hatalmas Walmart vagyon örökösnője.

Közel 108.900 hektárral pedig a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates számít Amerika legnagyobb szántóföld-tulajdonosának.

A Land Report egyelőre nem közölte, hogy Gates tavaly milyen helyezést ért el a ranglistán, azonban 2020-ban „csupán" a 49. helyen végzett.

Ezzel egyébként jóval lemaradt a 25. helyet megszerző Jeff Bezos mögött, aki összesen körülbelül 170.000 hektáros birtokkal rendelkezik. Földjeinek nagy része Texas nyugati részén található.