Bosch: A növekedés folytatódhat

Szászi István, Orbán Viktor, Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán, 2022.09.08.
Budapest, 2022. szeptember 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), valamint Stefan Hartnung, a Bosch igazgatóságának elnöke (j) és Szászi István, a magyarországi Bosch csoport vezetője (b) a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Hozzá kellett szoknunk ahhoz, hogy nem tudunk fél vagy egy évre előre tervezni pénzügyi, illetve technológiai értelemben, inkább nézzük a trendeket, és ennek megfelelően avatkozunk be a cég működésébe – mondta a VG-nek Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és Adria régiójának vezetője.
Vágólapra másolva!

A német tulajdonú vállalat magyarországi és Adria régiójának vezetője a legújabb hazai kutatás-fejlesztési központjuk átadása kapcsán nyilatkozott a vg.hu-nak. Szó esett az energiaválságról, a munkaerőhiányról és arról is, miben látja az autóipar jövőjét.

Az autóipar területét különösen megviselte az elmúlt két év, főleg az ellátási láncok szakadozása. „A probléma továbbra is fennáll, az alapanyaghiány érinti a céget leginkább” – mondta el az interjúban Szászi István. Rámutatott, hogy míg korábban a csiphiány jelentett gondot, ma már inkább az acélhiány, ráadásul, ha van is alapanyag, nagyon drága, az áremelkedés pedig az egész értékesítési láncon végigfut. Mindezek okán az autóipari cégek továbbra sem tudják teljes mértékben kielégíteni a megrendelésállományukat.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Stefan Hartnung, a Bosch igazgatóságának elnöke (j) és Szászi István, a magyarországi Bosch csoport vezetője (b) a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Bosch-vezér kiemelte, hogy az autóipar egy átalakulás kellős közepén jár, amióta megjelentek a legújabb technológiák, alig van olyan terület, ahol ne indult el volna transzformáció. „Gondoljunk csak az elektromos autók terjedésére, az önvezető járművek megjelenésére vagy a mesterséges intelligencia térhódítására. Ebbe a folyamatba tört bele a járvány, majd a csiphiány, amelyekre nagyon gyorsan kellett reagálni. Már-már látszódott a fény az alagút végén, amikor kitört a háború és jött az energiaválság. Végeredményben ennyi minden után azt mondhatom, hogy megérkeztünk abba a volatilis, rendkívül sok bizonytalanságot tartalmazó világba, amiről évek óta mindenki beszél, de igazán csak most tört felszínre. Hozzá kellett szoknunk ahhoz, hogy nem tudunk fél vagy egy évre előre tervezni pénzügyi, illetve technológiai értelemben, inkább nézzük a trendeket, és ennek megfelelően avatkozunk be a cég működésébe.”

Az energiaválságra racionális költségcsökkentéssel reagálnak, ám ez náluk nem újdonság, a cég 136 éves történetében mindig így volt. Sokfajta krízist túléltek, ami csak azért lehetséges, mert válságoktól függetlenül, racionálisan próbáltak gazdálkodni minden beruházás esetében. Szászi István hangsúlyozta, Magyarországon és a régióban a Bosch hosszútávon tervez. Nem egy gazdasági válságtól teszi függővé, hogy beruház vagy növekszik, hanem a jól képzett, kreatív munkaerő alapján dönt. A növekedést pedig folytatni kívánja a következő években is.