Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kormányzat az exportra termelő magyar vállalatokat is védi

Vajda-Papír
A koronavírus-járvány kitörése óta a napi 2 millió tekercs gyártását 3 millióra emelte a toalettpapír termékeknél a magyar piacon vezető vállalkozás
Vágólapra másolva!
A kormányzat energiaintenzív kis-és középvállalkozások segítő programjának a célja, hogy az exportratermelő cégek lábon maradjanak, és az ellátási láncok ne szakadjanak meg. Ha ezt sikerül teljesíteni, akkor az elbocsátásokat is meg lehet akadályozni - hangzott el egy hétfői háttérbeszélgetésen a gazdaságfejlesztési minisztériumban. A program nem lesz túlbürokratizált. 
Vágólapra másolva!

A kormány által meghirdetett energiaintenzív feldolgozó kis-és középvállalatok számára szóló program októberben indul - hangsúlyozta Lóga Máté egy hétfői háttérbeszélgetésen.

Októberi, novemberi és decemberi villany-és gázszámlák előző évi növekményének az 50 százalékát fizetik ki a működési költségi ágán a programnak -

hangsúlyozta a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

Munkahelymegtartás

Mindezek mellett egy beruházási lába is lesz a programnak, ezért a Széchenyi-kártya kiegészítésre kerül, és 500 millió forintos felső határban juthat hitelhez az érintetti kör energiahatákonysági fejlesztésekhez. Lóga Máté közölte, hogy

a kkv-któl azt várják el, hogy a meglévő munkaerejüket ne csökkentsék 10 százaléknál nagyobb mértékben.

Több mint 500 szakágazatot vizsgáltak a 2021-es adatok alapján energiaintenzivitás szempontjából, és a feldolgozóipar lett az egyik leginkább energiaintenzív.

A program legfőbb célja, hogy az ellátási láncok ne szakadjanak meg, és azért a kkv-kra céloznak, mert ők nem tudják évekig finanszírozni a veszteségeiket -

hangzott el a beszélgetésen.

Többféle módon segíti a kormányzat az energiaintenzív vállalatokat Forrás: Vajda-Papír

Őket kell a legjobban segíteni

Lóga Máté kifejtette, hogy a legfőbb probléma, hogy az exportra termelő vállalatok esetében az importőrök nem értették, hogy miért kell árat emelni, és nem tudták értelmezni azt, hogy miért nőttek meg ennyire az energiaárak.

A legfontosabb, hogy az exportratermelő vállalatok lábon tudjanak maradni -

tették hozzá. Jelenleg növeli a bizonytalanságot, hogy az uniós válságkezelési irányelvek érvényben maradnak-e december 31-e után, mivel ezek határozzák meg, hogy az adott állam, milyen mértékben képes segíteni a vállalatait a következőkben.

Nagyjából 9-10 ezer céget érinthet a program. A proramot a Technológiai és Ipari Minisztérum hajtja majd végre, várhatóan az egész program nem lesz túlbürokratizált, mivel ebben az esetben lényegesen kevesebben jelentkeznének. A program költségvonzatát egyelőre nehéz meghatározni, mivel a teljes részletek kidolgozása még folyamatban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről