Kínai hatásra mérséklődhet az infláció Európában

Farmerkészítés , Kína
XINTANG, CHINA - FEBRUARY 9: Workers manufacture blue jeans in Congshin textile factory on February 9, 2012 in Xintang, Guangdong province, China.The town of Xintang, nicknamed "the denim jeans center of the world, claims to produce 60% of the world global output of jeans. (Photo by Lucas Schifres/Getty images)
Vágólapra másolva!
Eshet a Kínából származó termékek ára, ugyanis az eddigi árszinten sem belföldön, sem külföldön nem tudják eladni a javakat a lassuló gazdaságokban a csökkenő vásárlóerő miatt. A gyártók árcsökkentésre kényszerülnek, a folyamat végül a globális infláció megfékeződéséhez vezethet.
Vágólapra másolva!

Júliusban már mérséklődött a havi alapú globális infláció, 0,3 százalékos havi árindexet mértek a tavaszi hónapokra jellemző 0,7 százalék után. Szentiványi Nóra, a JPMorgan közgazdásza szerint a kisebb kereslet következtében csökkenő nyersanyagárak és a késztermékek árának mérséklődése miatt az év második felében 5 százalékra csökkenhet a globális infláció a második negyedévi 9,7 százalék után.

Kínai hatásra csökkenhet a globális infláció Forrás: Getty Images/Lucas Schifres

Az enyhülés egyik fontos oka pedig Kína lehet. A világ második legnagyobb gazdasága ugyanis belföldön és külföldön is egyre kevésbé tudja az eddigi árszinten értékesíteni az országban megtermelt javakat. Ahogy pedig a gyártók árcsökkentésre kényszerülnek, ezzel a globális inflációt is mérsékelhetik.

Minderről bővebben a Világgazdaság cikkében olvashat.