Recesszióba süllyednek a franciák és a németek

hajóépítő, hajóépítés, gyár, német, németország, wismar, óceánjáró, cruise, óriási, csőd, gazdasági
A union member of IG Metall walks across the factory premises in front of the main assembly hall of the shipbuilder „MV Werften“ in Wismar, after the insolvency administrator informed the employees, on Januar 26, 2022. - One of the world's largest cruise ships sits, unfinished, in a wind-swept dock in Wismar on Germany's Baltic coast after the its makers filed for bankruptcy in January. (Photo by Gregor Fischer / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Florian CAZERES
Vágólapra másolva!
Szép csokornyi adatot közöltek ma az euróövezet gazdaságairól, és ezekből egyre tisztábban kirajzolódik, hogy Európa a recesszió felé tart. Főleg a német számok aggasztók, de az ipar már a franciáknál is visszakapcsolt.
Vágólapra másolva!

Hajszálnyit javultak az előzetes adatokhoz képest az euróövezet gazdasági aktivitásáról pénteken közölt októberi beszerzésimenedzser-index (BMI) számok, de borongós képet mutatnak, miközben a zóna két legnagyobb gazdaságából, a franciából és a németből az ipar visszaesésére utaló adatok érkeztek.

A pénteken közölt euróövezeti számok elég szomorú képet mutatnak, a szépségtapasz, hogy a francia BMI-t a gazdasági aktivitás stagnálását jelentő előzetes 50 pontról hajszálnyival a növekedési zónába, 50,2 pontra módosították. Más euróövezeti BMI-adatok is mutattak némi javulást az előzeteshez képest, de a gazdasági aktivitás az euróövezetben egyre jobban visszaesik, ezt jelzi a 47,3 pontos októberi BMI- és a 45,1 pontos német szám.

Már hónapok óta erősödnek a félelmek, hogy az energiaválság és az Európai Központi Bank kamatemelései recesszióba döntik az eurózónát, de a sokasodó kedvezőtlen jelek ellenére az utóbbi hetek adatai nem voltak egyértelműek.

A pénteki német ipari megrendelési adatok azonban arra utalhatnak, hogy az európai gazdaság hamarosan tényleg megérkezhet a „pusztaságba".

A német gyárak megrendelései négy százalékkal zuhantak szeptemberben augusztushoz képest. Ez gyorsuló romlást jelent az előző havi kétszázalékos esést követően, és hatalmas kontrasztban áll a várakozásokkal: az elemzők arra számítottak, hogy javul a dinamika, és csak félszázalékos további esés jön.

Hajóépítő gyár összeszerelő üzeme a németországi Wismarban - érkezik a recessziós időszak Forrás: AFP/Gregor Fischer

A baj a külföldi megrendelésekkel van, a hazaiak egyelőre tartják magukat. A német kormány hatalmas, 200 milliárd eurós segélycsomaggal enyhítené az energiaválság okozta nehézségeket a háztartások, valamint a vállalatok számára, és ezzel kritikák özönét váltotta ki az Európai Unióban, hiszen a korábban mindenkit takarékoskodásra intő Berlin ezzel a maga javára torzítja a versenyfeltételeket.

A hatalmas német ipari szektort azonban a jelek szerint ez sem húzza ki a slamasztikából. Hiába nőttek szeptemberben fél százalékkal a belföldi megrendelések, a teljes állomány szakadt, mert a külföldi kereslet hét százalékkal csökkent. A fő bűnös az euróövezet, innen 8 százalékkal kevesebb a rendelés, de más országokból is átlagosan 6,3 százalékkal marad el a korábbitól.

Az újabb zuhanás az ipari rendelésekben azt mutatja, hogy a múlt heti pozitív GDP-adat volt az utolsó hurrá a gazdaságban.

A recesszióba siklás folytatódik – írta jegyzetében Carsten Brzeski, az ING vezető globális makroelemzője. A német GDP a harmadik negyedévben meglepetésre 0,3 százalékkal növekedett a másodikhoz képest, de elemzők szerint ezzel csak késlekedik a recesszió, ami hamarosan meg is érkezik.

Ami pedig a második legnagyobb uniós gazdaságot, a franciát illeti, ők sem úszták meg rossz hír nélkül. Az ottani ipari termelés 0,8 százalékkal csökkent szeptemberben az előző hónaphoz képest, az augusztusi 2,7 százalékos megugrás után.