Milyen diplomával lehet a legjobban keresni pályakezdőként Magyarországon?

Vágólapra másolva!
A jövő a diplomásoké. A jövő a szakmunkásoké. Többféle vélemény és nézőpont is létezik. Ami viszont biztos: a képlet nem ilyen egyszerű. Valóban sok olyan diploma létezik, amelyekkel nehezebb elindulni a munkaerőpiacon, de ennek ellenére egyetemi végzettséget szerezni napjainkban is jó befektetésnek számít. Főleg akkor, ha az ember a legnépszerűbb szakmákban, a legjobb egyetemeken válik értelmiségivé.
Vágólapra másolva!
Forrás: PecsAllas.hu

Nem szégyen a diploma, de hasznos

Ezer meg egy okot lehetne mondani, miért éri meg beiratkozni valamelyik magyarországi egyetemre. Persze nem az a lényeg, hogy az ember elmondhassa ezt magáról, és nem is az állandó bulizás a fontos. Hanem az, hogy olyan, a munkaerőpiacon is erős diplomát szerezzen a hallgató, amivel szinte azonnal jól tud majd boldogulni, és könnyen indul a karrierépítés. Bárhol az országban.

Orvos

Az orvosok talán a ranglétra első helyét foglalják el, ha a legmegbecsültebb szakmákról van szó. Életeket mentenek, hosszú és kemény tanulási úton mennek keresztül, hogy megszerezzék egyáltalán az orvosi diplomát és elvégezzék a szükséges specializációkat. Az egészségügyi ágazat pedig folyamatosan növekszik, és mindig szükség van magasan képzett és tapasztalt orvosokra. A munka nagy felelősséggel jár, ennek megfelelően az orvosok általában magas fizetést is kapnak.

Mérnök

A mérnöki szakma nemcsak magas presztízzsel bír, hanem kiválóan fizető karrierlehetőségeket is kínál. A mérnökök számos területen dolgozhatnak. Az egyre növekvő technológiai fejlődés és az iparosodás miatt egyre nagyobb a kereslet irántuk. Magas szintű technikai tudással rendelkeznek, amivel megoldják a problémákat, fejlesztéseket hajtanak végre, és tervezési feladatokat végeznek. Ezért többnyire anyagilag sem kell panaszkodniuk.

Informatikus

Napjaink “sztárszakmája” egyértelműen az informatikus. Ők kiemelkedően jól kereső szakmával rendelkeznek. A szektor rohamos fejlődése és az információs technológia területén tapasztalható folyamatos innováció miatt állandóan szükség van a jó munkaerőre. Olyan készségekkel rendelkeznek, amelyeket számos területen alkalmazhatnak, például szoftverfejlesztés, adatbázis-kezelés, hálózatok, kiberbiztonság stb. Magas szintű technikai tudással rendelkeznek, és képesek megoldani bonyolult problémákat és fejlesztéseket végrehajtani. A versenyképes fizetési csomagok, a magas bér és a karrierfejlődési lehetőségek vonzóvá teszik ezt a szakmát.

Ügyvéd

A jó ügyvédeknek szintén nem kell panaszkodni napjainkban. Olyan jogi képzést kapnak, hogy képesek lesznek különböző jogi ügyekben tanácsot adni, ügyfeleik érdekeit képviselni a bíróságon vagy más jogi fórumokon. Széles ügyfélkört kell kezelniük, akiknek a jogi problémáikra megoldást kell találniuk. Általában óradíjat vagy meghatározott összeget számítanak fel ügyfeleiknek, ami lehetővé teszi számukra, hogy jelentős jövedelmre tegyenek szert.

Közgazdász

A közgazdászok szinte szó szerint bármerre elindulhatnak. Legyen szó menedzsmentről, marketingről vagy épp valamilyen komoly pénzügyi pozícióról. A közgazdászok az üzleti és gazdasági folyamatokat tanulmányozzák, és képesek elemzéseket készíteni, előrejelzéseket tenni, stratégiákat kidolgozni és gazdasági problémákra megoldást találni. Munkájuk során gazdasági adatokat elemeznek, gazdasági modelleket építenek, és döntéstámogató információkat nyújtanak. Az üzleti és pénzügyi szektorban, valamint a kormányzati és nemzetközi szervezeteknél is nagy szükség van közgazdászokra. Széles körben alkalmazható tudással rendelkeznek, és ennek megfelelően a fizetésük is több mint versenyképes.

Pécs, az egyetemváros, és a karrierlehetőségek otthona

Szerencsére tudunk egy helyet a fővároson túl is, ahol a felsorolt jól fizető diplomás szakmák bármelyikét meg lehet szerezni. A méltán népszerű PTE, vagyis a Pécsi Tudományegyetem ugyanis a legszínvonalasabb képzéseket nyújtja mind a mérnöki, az orvosi, a jogi, az informatikus és a közgazdász területeken egyaránt. Pécs és környéke pedig bővelkedik a munkalehetőségekben így könnyen le is lehet telepedni a szép, hangulatos, természetközeli városban a végzést követően (vagy akár már a tanulmányok alatt).