11 hiba mosáskor, ami a pénztárcánknak is fáj

More laundry "Laundry 20-25 Years Apartment Blond Hair Boredom Chores Clothing Contemporary Cute Domestic Kitchen Domestic Life Frustration Green Holding Horizontal Housework Iron Laundry Basket Lifestyle Looking Up One Person Stereotypical Housewife Wash
Young housewife doing more laundry
Vágólapra másolva!
Szakértők hívták fel a figyelmet több mosási hibára, amit sokan többször is elkövetnek, és nem tudják, hogy ezzel jelentős, ámde elkerülhető költséget halmoznak fel. Mutatjuk, hogy mi az amire oda kell figyelnie. 
Vágólapra másolva!

Mindenki számára ismerős lehet az a helyet, amikor úgy érezzük, most állítottuk le a mosógépet, de máris megint hegyekben áll a mosatlan ruha a szennyeskosárban. Mivel már rutinként végezzük ezt a tevékenységet, észre sem vesszük, hogy milyen döbbenetes többletköltséget halmozunk fel, ha mi is elkövetjük az itt felsorolt hibákat. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy

a divat és az anyagtechnológia folyamatos fejlődésével a mosási szokásokon is változtatni kellene időnként.

Ezek a leggyakrabban elkövetett mosási hibák

A nap melegének mellőzése

A napon történő szárítás nemcsak energiát takarít meg, hanem természetes fehérítő és fertőtlenítő. Érdemes akkor is különválasztani a színes és a teljesen fehér ruhákat, amikor a szabad ég alatt szárítjuk őket, mert a napfény sugarai csak a fehér öltözékeinknek tesz jót, a színeseknek nem. Ugyanis a fehér színt élénkíti, a színeket viszont kifakítja a nap.

A mosógép túlterhelése

Sokan gondolják azt, hogy ha dugig tömik a mosógépet, azzal nemcsak időt, de vizet is megtakaríthatnak, és így hatékonyan járnak el. Mi sem áll azonban távolabb a valóságtól!

A túlterhelt mosógép ugyanis csökkenti a mosás hatékonyságát,

és ezért a ruhákat többször kell a ragyogó tisztaság érdekében kimosni, ami többletenergiát is igényel.

A kép illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/sturti/Sturti

A textilápoló címkék figyelmen kívül hagyása

A felületes emberek azt a hatalmas hibát is elkövethetik, hogy soha egy pillantást sem vetnek a ruhákra varrt textilápolási címkékre. Pedig ezeken olyan utasítások szerepelnek, amik a ruhák hosszabb ideig történő viselhetőségét segítik elő.

Túl sok mosószer használata

Ha túladagoljuk a mosószert, azzal egyáltalán nem tesszük tisztábbá a ruháinkat, helyette az ragadós foltot hagyhat rajtuk. Ezek idővel mattítják a szövetet, és esetleg további öblítési ciklusokat tesznek szükségessé, ami víz- és energiapazarlás.

A szétválogatás mellőzése

A ruhákat nem csak színek, hanem anyagaik szerint is érdemes különválogatni, és külön mosni, ha nem szeretnénk, hogy azok például más színt öltsenek, amikor kivesszük a mosógépből.

Ezért tehát nagyon oda kell figyelni az anyagtípusokra és csak a hasonló textúrájú ruhákat szabad együtt mosni. A ruhák megfelelő szétválogatásának elmulasztása sérülésekhez és újramosási szükséglethez vezethez, ami szintén energiapazarlás.

A hidegvizes mosás mellőzése

Nem minden esetben csak a melegvíz eredményezhet hatékony mosást. A hideg vízzel történő mosás energiatakarékos és kíméletes, segít megőrizni a szövet színét és megakadályozni a zsugorodást. Persze ilyen esetben is érdemes elolvasni a ruhákon szereplő mosási címkét.

Vajon tényleg minden ruha mosásához kell textilpuhító?

Bizonyos esetekben tény, hogy a szövetlágyítók puhábbá tehetik a ruhákat, de nem minden anyagtípusnak tesznek jót.

Kerülni kell a sportruházaton és a mikroszálas törölközőkön való használatukat, mivel lebonthatják a szövetet, és csökkenthetik annak nedvességelvezető és tisztító képességét.

Nagyon érdemes többféle módon is szétválogatni a szennyest Forrás: Getty Images/iStockphoto/Andrey Popov/Andrey Popov

A kifordítva-belül szabály figyelmen kívül hagyása

A ruhák kifordítva mosása nem csak mítosz. Segít megőrizni a színeket, és megvédi a nyomatokat és díszítéseket a súrlódástól és a mosás során keletkező sérülésektől.

A ruhák mosása minden viselés után

A ruhák gyakori mosása minimális viselés után hozzájárul a szövetek elhasználódásához és az energiapazarláshoz.

Hatékonyabb megoldás lehet ilyenkor inkább néhány órára kitenni a szabad levegőre ezeket a ruhákat.

A gépi szárítás jobb?

A kizárólag elektromos, gépi szárítókra való hagyatkozás jelentős energiát fogyaszt, és azok magas hőfoka szövetkopást eredményezhet.

Hideg vizes öblítés mellőzése

A mosási hőmérséklettől függetlenül érdemes inkább hideg vizes öblítést használni. Ez az apró változtatás jelentős hatással lehet az energiafogyasztásra anélkül, hogy befolyásolná a ruhák tisztaságát.

Forrás: Daily Star