Mindenki hazaviheti a magyar versenylovak szupersztárját

Vágólapra másolva!
15 000 Ft névértékű ezüst és 3 000 Ft-os címletű színesfém emlékérméket bocsát ki az örökös futamgyőztes magyar versenyló születésének 150. évfordulója alkalmából a jegybank.
Vágólapra másolva!

Az 1874. március 17-én született versenyló születésének 150. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst és 3 000 Ft-os címletű színesfém emlékérméket bocsát ki „Kincsem” megnevezéssel. A jubileumi emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte.

Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, nemzeti értékeink bemutatása, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet 

– áll a jegybank tájékoztatójában.

Az emlékérmék ezüst és a színesfém változata éremképileg megegyezik, mindössze az értékjelzésük tér el.

A legendás kanca Magyarországon, Blaskovich Ernő ménesében tenyésztett angol telivér, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. A sportsikerei révén világhírűvé vált versenyló Magyarországon kívül Európa több országában 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Sorozatos győzelmeinek titka – nyugodt természetén felül – rendkívüli fizikai adottságaiban és egyedi tulajdonságaira kialakított edzéstervében rejlett, amit idomárja, Hesp Róbert dolgozott ki számára.

Az emlékérmék előlapján Kincsem négyéveskori portréja látható, nyakában babérkoszorúval, melyet Emil Adam festőművész pontos méretekkel ellátott rajza ihletett. 

A „Kincsem” megnevezésű emlékérmék előlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

Az emlékérmék hátlapján Kincsem négyéveskori teljes alakos ábrázolása látható – Emil Adam festőművész 1878-as festménye alapján –, megörökítve a versenyló kivételes testi adottságait. Kincsem mellett gazdája, Blaskovich Ernő látható. A hátoldalon megjelenik továbbá a versenyló kedvenc macskájának ábrázolása is. A két állat között különleges barátság volt.,

A „Kincsem” megnevezésű emlékérmék hátlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

A 15 000 forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm.

 A színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 27 gramm. 

Mindkét változat mérete azonos, 39,60 x 26,40 mm-es fekvő téglalap, szélük sima. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből 5 000, míg a színesfém érméből 7 000 darab készíthető.

A „Kincsem” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2024. március 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

A jegybank idei évre vonatkozó kibocsátási tervéről az Origón is olvashat, ebben a cikkben.

Márciusban már történt egy emlékérme kibocsátás, a magyar vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat második elemeként ezüst és színesfém pénzérmék jelentek meg Baranya vármegye és Pécs főszereplésével.

A cikkben szereplő képek forrása: Magyar Nemzeti Bank.