Meglepő döntést hozott a McDonald's több száz étterméről

Vágólapra másolva!
Átveszi franchisepartnerétől az összes, Izraelben működő éttermét az amerikai McDonald's. Ez lényegében azt jelenti, hogy vállalat mostantól közvetlenül lesz jelen az ottani piacon, és nem helyi partnerén keresztül.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel a terrorszervezet Hamász megtámadta Izraelt, amire válaszként Izrael kemény katonai ellencsapást indított a Gázai övezetben. A háború első napjaiban a McDonald's helyi franchisepartnere ingyenes étkezést kínált az izraeli katonáknak, ami viszont több közel-keleti, muszlim országban nemtetszést váltott ki a lakosokban. Miként az Origo megírta, az igazán fájó az volt sokak számára, hogy hitelt adtak annak a téves, de széles körben elterjedt vélekedésnek, hogy a McDonald's közvetlen pénzügyi támogatás nyújt az izraeli fegyveres erőknek.

Sok fogyasztó bojkottálta a vállalatot, és mellette több más nyugati márkát, vagyis nem étkeztek a cégek éttermeiben.

Ez meglátszott a McDonald's eredményén is, mivel a vendégek elmaradása mellett néhány közel-keleti franchisepartner is kifejezte, hogy nem értenek egyet az izraeli partner döntésével.

A McDonald'snak világszerte mintegy 40 ezer étterme található, 5 százaléka a Közel-Kelet országaiban. A vállalat éttermeinek zömét franchiserendszerben működteti, azaz tőlük független partnerek bevonásával, de globális eredményüknél figyelembe veszik a több ezer éttermet működtető vállalkozás teljesítményét is. 

Ugyanakkor a cég üzletpolitikájának része – jelezte Chris Kempczinski vezérigazgató –, hogy politikailag semleges, ám nem írhatja elő partnervállalatainak, hogyan reagáljanak egy-egy aktuális eseményre.

mcdonald's izrael, negev
A McDonald's egyik étterme a Negev-sivatagban
Fotó: Chalky Lives / Flickr

Most a McDonald's és izraeli partnere, az Alonyal Limited közös közleményben jelentették be, hogy az amerikai vállalat megvásárolja az Alonyaltól az ottani éttermeit, és a jövőben közvetlenül működteti azokat.

A közleményből kiderül, hogy

 225 étteremről van szó, amelyekben összesen több mint 5000 munkavállaló dolgozik.

Az amerikai vállalat nyilatkozata szerint a dolgozókat változatlan feltételekkel foglalkoztatják tovább.

Az Alonyal több mint 30 éven át az amerikai óriáscég izraeli partnere volt, tulajdonos-vezérigazgatójának közlése szerint az elmúlt évtizedekben a legsikeresebb étteremlánccá tették a McDonald'sot az országban. Az amerikai fél részéről a nemzetközi partnerkapcsolatokért felelős vezető kommentálta az ügyletet: kifejezte, hogy elkötelezettek izraeli jelenlétük megerősítése mellett.

A felek jelezték, hogy megállapodásuk több pontjának teljesítéséhez időre van szükség, így a teljes átadás-átvétel várhatóan hónapokat fog igénybe venni.